برای جوشکاری آهن باید یک سری نکات را بلد باشیم. بسیاری از افراد از نحوه صحیح جوشکاری الکترود سوال میکنند. در پاسخ باید گفت که این نوع جوشکاری الکترود، یکی از قدیمیترین و پرکاربردترین فرآیندهای جوشکاری است که معمولا به صورت دستی انجام میشود. توجه داشته باشید جوشکاری الکترود دستی، به شکل گستردهای در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
اگر قصد دارید نحوه صحیح جوشکاری با الکترود را به طور کامل یاد بگیرید، حتما موارد زیر را با دقت مطالعه کنید.
در نحوه صحیح جوشکاری با الکترود چندین مرحله باید به درستی طی شود. با توجه به مطالب زیر میتوانید عملیات جوشکاری را به طور حرفهای یاد بگیرید.
بر روی همهی دستگاههای جوش، دو عدد سوکت وجود دارد که نشاندهنده قطب مثبت و منفی است. در ابتدای کار باید دو عدد کابل به همراه یک دستگاه جوش داشته باشید. با استفاده از دو کابل که یکی انبری است و دیگری گیرهدار، از کابل انبردار باید به قطب مثبت دستگاه و کابل گیرهدار را به قطب منفی دستگاه جوش وصل کنیم. در نهایت دستگاه آماده خاموش و روشن است.
در این قسمت باید کابل گیره را به آهن متصل کنیم. توجه داشته باشید که حتما سیم گیره را به آهن وصل کنید تا دستگاه بتواند اتصال را برقرار کند. نکتهای که حائز اهمیت میباشد این است که نوک سیم گیره را روی قطعه آهن تست کنید تا لرزشی نداشته باشد.
قبل از جوشکاری باید حتما از ماسک مخصوص جوشکاری استفاده کنید. همچنین داشتن دستکش مخصوص هم امری حیاتی میباشد؛ زیرا پوشیدن دستکش مخصوص، از سوختگی دست جلوگیری میکند. توجه داشته باشید اگر از ماسک مخصوص استفاده نکنید، ممکن است به آسیب جدی و کوری موقت چشم دچار شوید.
در مورد نحوه صحیح جوشکاری با الکترود باید بگوییم زمانی که از روشن بودن دستگاه و اتصال گیره به آهن مطمئن شدید، دستگاه آماده جوشکاری میباشد. برای انجام جوشکاریهای کوچک مانند ایجاد خال جوش، باید از الکترود با قطر سه میلیمتر استفاده شود. حتما توجه داشته باشید الکترود را بین کابل انبر قرار دهید و آمپر دستگاه را با کلیدی که روی آن قرار دارد میتوانید بین 50 تا 70 تنظیم کنید.
از مهمترین بخش نحوه صحیح جوشکاری با الکترود چگونه است؟ مرحله عملیات جوشکاری میباشد. زیرا اگر جوشکاری طبق اصول انجام نشود، باعث خسارت و خراب شدن کار می شود. در اینجا باید فاصله انبر تا محل جوش به درستی قرار گیرد؛ زیرا اگر خیلی نزدیک باشد، الکترود به سطح کار میچسبد و این احتمال وجود دارد که دستگاه به طور کامل بسوزد. همچنین فاصله نباید خیلی زیاد باشد؛ چون منجر به ذوب شدن الکترودها و پاشیده شدن سطح آهن میشود.
در جوشکاری با الکترود، باید با انواع روشها و حالات جوشکاری آشنا باشید. لازم به ذکر است که عملیات جوشکاری با حالتهای متفاوتی انجام میشود که در زیر به طور کامل اشاره شده است.
دستگاههای جوش اغلب دارای دو سوکت هستند که یکی از آنها مثبت و دیگری منفی است. به جز این دستگاه، دو کابل هم نیاز است که در سر یکی از آنها انبر و در سر دیگری گیره قرار دارد. حال در رابطه با نحوه اتصال کابل به دستگاه جوش، باید اشاره کرد که کابلی که سر آن انبر است را باید به سوکت قطب مثبت دستگاه وصل کرد. همچنین کابل دیگر که یک سر آن گیره است را باید به سوکت قطب منفی متصل کرد. به این کابل در جوشکاری، کابل اتصال گفته میشود. برای برخی از افراد تازه کار این سوال وجود دارد که اگر جای کابلها عوض شود و اتصال کابل را به اشتباه انجام دهند، چه اتفاقی میافتد؟ در این رابطه باید اشاره کرد که اگر کابلها را به دستگاه جوش اشتباه وصل کنید، اتفاق بدی نمیافتد. حتی برخی در این شرایط نیز به جوشکاری میپردازند. با این حال بهتر است به همان شکلی که اشاره شد، به اتصال کابلها به دستگاه جوش بپردازید. زمانی که کابلها را به دستگاه وصل کردید، باید آن را روشن کنید. کلید روشن و خاموش دستگاهها، یا در قسمت جلویی و یا در قسمت پشت بدنه قرار دارد. با روشن شدن دستگاه جوش، میتوانید عملیات جوشکاری را آغاز کنید.
بهتر است در اینجا اشارهای هم به نحوه کار با دستگاه و کابلها داشته باشیم. کابل اتصال که دارای گیره است را باید به قطعه متصل کنید. اگر دستگاه از کابل گیرهدار برخوردار نبود، میتوانید نوک سیم را به قطعه وصل کنید تا اتصال برقرار شود. با این حال گیره باعث اتصال محکم و سفتتر میشود و از ایجاد لرزش در حین کار جلوگیری میکند. پس از این، باید به سراغ کابل انبردار برویم. در لای انبر سر کابل، باید یک الکترود جوشکاری را قرار دهیم. در اینجا ضخامت الکترود جوشکاری مهم است و باید به درستی انتخاب شود. پس از آن باید انبر را به قطعه کار نزدیک کرده و با اتصال الکترود به قطعه کار جوشکاری را شروع کرد. در اینجا چند نکته مهم وجود دارد که بهتر است به آنها توجه داشته باشیم:
جوشکاری الکترود دستی که به SMAW (Shielded Metal Arc Welding) معروف است، به معنای فرآیندی از جوشکاری است که در آن از الکترود فلزی روکشدار جهت انتقال جریان استفاده میشود. این جریان سبب ایجاد قوس در فاصله بین نوک الکترود و قطعه کار شده و مقاومت الکتریکی حرارت کافی را برای ذوب فلز پایه و الکترود ایجاد میکند. جوشکاری الکترود از حمل و نقل خوبی برخوردار است و تجهیزات آن به راحتی جابجا میشوند. همچنین جهت انجام این فرآیند نیاز به تجهیزات زیادی نبوده و با تجهیزات کم نیز میتوان کار را خیلی سریع و آسان انجام داد. از جوشکاری الکترود دستی میتوان برای جوشکاری فلزات و آلیاژهای مختلفی مانند چدن، آلومینیوم، فولاد ضد زنگ و نیکل استفاده کرد. برای همین این فرآیند جزو پرکاربردترین فرآیندها در صنعت به شمار میرود.
در رابطه با جوشکاری الکترود دستی، پارامترهای مهمی وجود دارد که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم:
همانطور که اشاره کردیم در جوشکاری SMAW، جریان باعث ایجاد قوس در فاصله بین نوک الکترود و قطعه کار میشود. هر چقدر میزان مقاومت الکتریکی بیشتر باشد، حرارت بیشتری هم برای ذوب فلز پایه و الکترود تولید میشود. حال برای انتخاب شدت جریان مناسب، باید به چند عامل توجه کرد که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
بنابراین برای بهتر انجام شدن جوشکاری با الکترود، باید به موارد اشاره شده توجه داشته باشید تا بتوانید بهترین شدت جریان را در نظر بگیرید. شدت جریان را میتوان به دو دسته DCEN یا DCSP و DCEP یا DCRP تقسیم کرد. دسته اول شامل حرارت کمتر روی فلز پایه و نرخ ذوب فلز پایه کمتر است. دسته دوم نیز شامل حرارت بیشتر روی فلز پایه و نرخ ذوب الکترود بیشتر است.
با توجه به نکتههایی که درباره نحوه صحیح جوشکاری با الکترود چگونه است؟ گفته شد، باید حتما به نکات ایمنی در حین جوشکاری توجه داشته باشید. این نکات شامل استفاده از عینک مخصوص و دستکشهای مخصوص میباشد. با استفاده از این دو وسیله میتوانید خطرات بیماری چشمی و سوختگی را تا حد امکان کاهش دهید و جوشکاری بدون خطری داشته باشید.
برای جوشکاری با الکترود چه نکاتی را باید مدنظر داشته باشیم؟
قبل از جوشکاری باید به نکات ایمنی توجه لازم داشته باشیم. این نکات شامل استفاده از عینک و دستکش مخصوص میباشد.
با جوشکاری الکترود چه نوعی از جوشکاری انجام میشود؟
این جوشکاری شامل جوشکاری مستقیم و معکوس، زیگزاگ، جوشکاری سربالا و جوشکاری افقی میشود.
چگونه باید دستگاه جوشکاری را آماده عملیات کنیم؟
دو کابل که شامل کابل گیره و کابل اتصال است، با درست وصل کردن به قطب مثبت و منفی میتوانیم دستگاه را برای عملیات جوشکاری آماده کنیم.
شرکت بازرگانی پاشا جوش صنعت با دو دهه تجربه در زمینه واردات و توزیع انواع مواد مصرفی جوشکاری با یاری از نیروی انسانی و تفکر خلاقانه در زمینه کاری خود قصد ارتقاء سطح کیفی محصولات موجود در کشور ایران را داد و در این راستا در تلاش برای واردات محصولات خاص وغیر تولیدی داخل کشور است.
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت مربوط به پاشاجوش صنعت می باشد.