الکترود برای جوشکاری

از الکترود برای جوش دادن دو قطعه فلزی استفاده می شود. این نوع سیم جوش از مفتول و ماده ای به نام فلاکس تشکیل شده است و توسط مفتول الکترود ها را پوشانده است. یکی از مهم ترین دلایلی که این ماده در این نوع سیم جوش به کار رفته است صرفا برای جهت نگهداری از گازها و افزایش زمان خنک سازی می باشد. یکی از مهم ترین نکاتی که باید در درباره کاربرد الکترود بدانید آن است که سیم جوش سری E می باشد که تولید محصول کشور عزیزمان می باشد.

 

اطلاعات مهم درباره کاربرد الکترود

در ابتدا لازم است بدانید الکترود ها یک سری قطعاتی هستند که یک سر آن غیری فلزی که شامل الکترونیک می شود و آن سر دیگر آن تماس مستقیم با قسمت فلزی دارد. زمانی که در هنگام جوشکاری هستید قسمت غیر فلزی به جریان الکتریسیته متصل می شود. اگر بخواهیم به طور کلی بگوییم از این نوع سیم جوش برای پر کردن فضای اتصال دو سطح جوشکاری استفاده می شود.

خرید سیم جوش

از معروف ترین و پر فروش ترین الکترودهای ایرانی آما و میکا می باشند که با بهترین کیفیت به بازار عرضه می شوند. اغلب این الکترودها در بسته های 5 کیلویی و به تعداد 4 عدد در بازار به فروش میرسند.

دسته بندی انواع الکترود جوشکاری

الکترودها در جوشکاری انواع زیادی دارند که در زیر به طور کامل طبقه بندی شده اند.

  • جنس

    همه مواد اولیه ای که باید برای ساخت الکترود استفاده شود یا آهنی هستند یا غیر آهنی

  • شکل ظاهری سیم جوش

    همه الکترودها به دو دسته تقسیم می شوند بخشی پوشش دار و بخش دیگر بدون پوشش هستند که هر کدام کاربرد خاص خود را دارند. برای اطلاعات بیشتر لازم است بدانید که از الکترودهای پوشش دار برای جوش برق و بدون پوشش برای جوشکاری گاز استفاده می شود.

  • ضخامت پوشش سیم جوش ها

    به طور کلی الکترود ها به 4 دسته از نظر ضخامت دسته بندی می شوند که شامل خیلی ضخیم، ضخیم، متوسط و نازک می باشند.

  • پوشش قلیایی سیم جوش

    پوشش قلیایی الکترود ها اغلب از فولادهای کم آلیاژ و پر آلیاژ بوده است، که برای جوشکاری فقط باید خشک باشند. یکی از نکاتی که باید به آن حتما اشاره شود خواص مکانیکی نوع الکترود می باشد که از کربنات کلسیم، فلدسپات تشکیل شده و رطوبت کمی دارند و از همین رو دارای مقدار کمی هیدروژن و درون جوش نفوذ می کند.

  • پوشش سلولزی

    این پوشش سبب می شود تا جوشکاری روان و حجیم تر انجام شود. زیرا این عمل منجر به کیفیت بهتر جوشکاری می شود این پوشش حاوی کربنات های منگنز، آهن و مقداری سیلیسیم می باشد.

 

ساخت سیم جوش

برای ساخت الکترودهای جوشکاری باید چهار مرحله طی شود. در مرحله اول از الکترودهای کم هیدروژن استفاده می کنند. به همین دلیل از آن برای فولادهای پر کربن استفاده می شود. در مرحله دوم باید بگوییم سیم جوش ها سریع انجماد سه مزیت منحصر به فرد دارند.

در گام سوم سیم جوش های آن از انجماد پر شده دارای فلاکسی سنگین دارند و از پرکاربردترین آنها در زیر استفاده شده است.

  1. E7014
  2. E6013
  3. E76027

گام آخر سیم جوش هایی که از پوششی به نام فلاکس برخوردار هستند رسوب گذاری سریعی تر دارند.

نکات مهم برای خرید الکترود جوشکاری

در هنگام خرید باید حتما نکاتی را مد نظر قرار دهید. هم چنین در زیر به طور کلی شرح داده شده است.

سرعت تغذیه بالا سیم جوش

بعضی از سیم جوش ها از نرخ رسوب جوش بالایی برخوردار هستند. به همین دلیل به فرآیند سریع معروف هستند زیرا در این گونه فرآیند سیم جوش ها الکترود به سرعت تزریق می شوند. لازم به ذکر است بگوییم این نوع سیم جوش ها از خلوص بالایی برخوردار هستند.

کیفیت سیم جوش

اغلب سیم جوش ها بدون عیب های مکانیکی و ناخالصی هستند. الکترودها باید در هنگام جوشکاری از استحکام خوبی برخوردار باشند زیرا اگر استحکام خوبی نداشته باشند از هم فرو می پاشند و کار ما خراب خواهد شد.

عمق نفوذ سیم جوش ها

گاهی ممکن است نقطه اتصال عمق زیادی داشته باشد در این حالت پیشنهاد می کنیم که حتما از الکترود های سلولزی استفاده کنید. زیرا در این نوع سیم جوش چون واسطه پوششی خوبی دارند در عمق زیاد نفوذ خوبی هم خواهند داشت از سایر نکات می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • هزینه جوشکاری
  • نوع سازه
  • وجود دی اکسید کننده ها

الکترود مصرفی و غیر مصرفی

 

 

در یک تقسیم‌بندی کلی میتوان الکترودهای جوشکاری را به دو دسته الکترود مصرفی و الکترود غیر مصرفی تقسیم کرد:

  • الکترود مصرفی

این دسته از الکترودها از نقطه ذوب پایینی برخوردار هستند و در جوشکاری به روش میگ مورد استفاده قرار می‌گیرند. حال اینکه چرا به این الکترودها الکترود مصرفی می‌گویند به این خاطر است که در فرآیند جوشکاری به طور کامل تمام می‌شوند. این دسته از الکترودها از مزایایی برخوردار هستند که از مهمترین آنها باید به سادگی و سهولت در استفاده اشاره کرد. الکترودهای مصرفی خود به دو دسته روکش‌دار و بدون روکش تقسیم می‌شوند که در ادامه به بررسی آنها نیز خواهیم پرداخت.

  • الکترود غیر مصرفی یا مصرف نشدنی

الکترودهای مصرف نشدنی بر خلاف نوع مصرفی هستند و در حین انجام جوشکاری ذوب و تمام نمی‌شوند. دلیل آن هم این است که این الکترودها مقاومت زیادی در برابر دما دارند و به راحتی ذوب نمی‌شوند. به خاطر همین است که به آنها الکترود نسوز نیز گفته می‌شود. از الکترودهای غیر مصرفی برای جوشکاری تیگ استفاده می‌شود. این الکترودها در دو نوع کربن‌دار و تنگستن موجود هستند و به دلیل عدم ذوب شدن در فرآیند جوشکاری نیازی به تعویض ندارند.

الکترودهای مصرفی روکش‌دار و بدون روکش

همانطور که اشاره کردیم الکترودهای مصرفی به دو دسته الکترود روکش‌دار و بدون روکش تقسیم می‌شوند:

  • الکترود بدون روکش: این الکترودها فاقد هرگونه روکش یا پوشش هستند و تنها در مواقعی مورد استفاده قرار می‌گیرند که نیاز به الکترود بدون پوشش باشد.
  • الکترود روکش‌دار: این الکترودها از پوشش‌های مختلفی برخوردار هستند و شامل انواع گوناگونی می‌باشند. از جمله آنها میتوان به الکترود با پوشش سلولزی و الکترود با پوشش اکسیدی اشاره کرد.

اگر برایتان سوال است که پوشش الکترود چه نقشی دارد، باید بگوییم که پوشش الکترود در فرآیندهای جوشکاری از چندین نقش مختلف برخوردار است. اول اینکه پوشش‌ها از ورود ناخالصی‌ها جلوگیری می‌کنند. در این روکش‌ها موادی وجود دارد که در شرایط قوس الکتریکی با ناخالصی‌هایی که در سطح فلز پایه وجود دارد، ترکیب می‌شوند و از ورود آنها به حوضچه جلوگیری می‌نمایند. از دیگر نقش‌های روکش الکترود هم این است که از فلز جوش در برابر اتمسفر محافظت می‌نمایند.

علاوه بر این پوشش الکترود در ایجاد سرباره و محافظت از آن نقش دارد و همین امر روی افزایش کیفیت جوشکاری تاثیر زیادی می‌گذارد. سرباره شامل موادی چون منیزیم، سیلیکات‌های سدیم و کربنات‌های فلزی است که در زمان جوشکاری این مواد ذوب می‌شوند. به این مواد سرباره یا در اصطلاح گل جوش گفته می‌شود.

انواع الکترود جوشکاری از نظر ساخت

 

 

  1. انجماد سریع: در ساخت این الکترودها از کدهای E6010 و E6011 استفاده می‌شود و از آنها میتوان در تمام موقعیت‌های جوشکاری استفاده کرد.
  2. انجماد پر شده: این الکترودها از پوشش و فلاکس سنگینی برخوردار هستند و میتوان در حین جوشکاری الکترود را از سرباره خارج کرد.
  3. چسبان سریع: در ساخت این الکترودها از مقدار پوشش زیادی استفاده می‌شود که این موضوع سبب می‌شود نرخ رسوب‌گذاری آنها بسیار سریع باشد.
  4. کم هیدروژن: در ساخت این الکترودها از مقدار کمی هیدروژن استفاده می‌شود و همین موضوع آنها را برای جوشکاری فولادهای پرکربن مناسب می‌کند.

نتیجه گیری

آنچه باید درباره الکترود ها بدانید آن است که یکی از اصلی ترین لوازم و وسایل جوشکاری هستند. شما می توانید برای خرید انواع الکترودها به سایت پاشاجوش صنعت مراجعه کنید.

سوالات متداول

  1. در هنگام خرید الکترود جوشکاری باید به چه نکاتی توجه داشته باشیم؟
    باید به نکاتی همچون سرعت تغذیه بالا، کیفیت، هزینه جوشکاری و نوع سازه توجه لازمه را داشته باشیم.
  2. سیم جوش ها بر چه اساسی دسته بندی می شوند؟
    بر اساس جنس، ضخامت پوشش و شکل ظاهری دسته بندی می شود.
  3. برای جوشکاری باید از چه سیم جوشی استفاده کنیم؟
    باید از سیم جوش با کیفیت و مناسب استفاده کنیم تا جوشکاری مان به نحوه احسن تمام شود.