اساسا کنترل و مدیریت هزینههای جوشکاری کار پیچیدهای نیست اما بااینحال برخی از کارفرماها به دلیل مشغله زیاد و پیچیدگی پروژه درحال انجام، فرصت اجرای طرحهای کاهش هزینهها را نداشته و گاها متحمل هزینههای زیادی در این زمینه میشوند. از عوامل موثر بر هزینههای جوشکاری میتوان به روشهای مختلف جوشکاری، متریال و مواد پایه، کیفیت جوشکاری، اجرت جوشکار و… اشاره نمود.
به همین دلیل در این مقاله به توضیح راهکارهایی جهت کاهش هزینههای جوشکاری و مدیریت آنها پرداختهایم؛ لذا جهت استفاده از این مطلب باید درنظر بگیرید لازم نیست تمامی موارد ذکر شده را باهم و بهصورت یکجا انجام دهید. کافیست نسبت به اعمال یک یا دو مورد در فرایند جوشکاری اقدام نموده و پس از حاصل شدن نتیجه از سایر روشها استفاده کنید.
راهکارهای کاهش هزینههای جوشکاری
1. عدم جوشکاری بیش از حد
هرنوع جوشکاری باتوجه به دستورالعملها و کدهای از پیش تعیین شده دارای زمان و شرایط خاصی برای جوش میباشد. پس قبل از اقدام به جوشکاری، اطلاعات مربوطه را مطالعه نموده و از جوشکاری بیش از حد خودداری کنید.
پیشنهاد میشود جهت اندازهگیری مولفههای جوشکاری از گیج جوشکاری استفاده نمایید تا در زمینهی صرفهجویی به شما کمک کند.
2. به اندازه تقویت کنید
درجوشکاریهای نیازمند چندپاس جوش، هدف صرفا پرکردن فضای بین دو قطعه میباشد و نیازی به استفاده بیشاز حد از سیم یا الکترود نیست. با رعایت میزان الکترود و سیم و اکتفا به پر شدن فضای دو قطعه مقدار زیادی در هزینهها صرفهجویی خواهد شد.
3. از قطبیت مناسب استفاده کنید
در جوشکاریهایی که نفوذ در قطعه، مطلوب و یا ضروری نیست مانند هاردفیسینگ، میتوان جهت بیشتر شدن نرخ رسوب از از جریان DC استفاده نمود.
4. کاهش شکافها و فاصله قطعات
قاعدتا هرچه شکاف و فاصلهی میان دو قطعه بیشتر باشد، به فیلر و مدتزمان جوشکاری بیشتری نیاز پیدا خواهد کرد. لذا پیش از شروع جوشکاری قطعات را به شکل مناسب و با کمترین فاصله از هم در بیاورید.
5. کنترل میزان گاز محافظ جوشکاری
برای جوشکاریهایی که نیاز به استفاده از گاز محافظ دارند مانند جوشکاری میگ و جوش تیگ، از میزان گاز ورودی به حوضچه اطمینان حاصل کنید زیرا استفاده بیشازحد از این گاز هم موجب ایجاد خساراتی در جوش خواهد شد و هم هزینهی بالایی را درپی خواهد داشت. همچنین امکان نشت گاز را در مسیر ورودی در نظر گرفته و آن را هم بررسی نمایید.
6. افزایش قطر الکترود
جهت دستیابی به نرخ رسوب بالاتر، از سیمجوش یا الکترودهای بزرگتری استفاده نمایید.
7. استفاده از جوشهای متناوب بهجای فیلههای پیوسته
بنابر نظر گروه مهندسی، گاهی میتوانید بهجای فیلههای پیوسته از جوشهای متناوب استفاده نمایید زیرا در برخی از موارد جوشها صرفا جهت در کنارهم نگهداشتن قطعات استفاده شده و بار سازه را متحمل نمیشوند.
8. انتخاب روش مناسب جوشکاری
روش جوشکاری زیرپودری حدود 10 برابر سریعتر از جوشکاری الکترود دستی عمل میکند. بنابراین درصورتیکه مسیر جوش، مستقیم و افقی باشد جوشکاری زیرپودری پیشنهاد میشود. لذا وجود یک فرد ماهر و آشنا به انواع روشهای جوشکاری جهت انتخاب روش درست جوشکاری با توجه به شرایط و اتخاذ تصمیم صحیح تاثیر بسیاری در فرایند صرفهجویی هزینهها خواهد داشت.
9. ایجاد حالت بهینه برای موقعیت جوش
بهترین موقعیت جوشکاری، موقعیتهای صاف یا افقی محسوب میشوند و جوشکاریهای خارج از این موقعیت مانند جوشکاری عمودی بالا، بالای سری،، زاویه دار و… باعث کاهش نرخ رسوب می گردند.
10. استفاده از فیکسچر ( ثابت کنندهها)
استفاده از فیکسچر یا ثابتکنندهها باعث افزایش سرعت جوشکاری و کاهش مدت زمان آن میگردد. فیکسچرها از یک طراحی ساده برخوردار بوده و امکان ثابت ماندن قطعات کار را در حین جوشکاری فراهم مینمایند.
11. استفاده از روشها و فرایندهایی که میزان پاشش را به حداقل میرسانند
برای به حداقل رساندن میزان پاشش هنگام جوشکاری، میتوانید به جای استفاده از گاز C25 یا 100٪ CO2 ترکیب 90/10 را جایگزین نمایید و یا بهجای جوشکاری CV از جوشکاری پالس استفاده کنید.
همچنین سرعت و ولتاژ وایر فیدر دستگاه جوش میگ را با سرعت عملکرد اسپری ضدجرقه مقایسه کرده و آنرا تنظیم نمایید.
12. نگهداری مناسب از تجهیزات جوشکاری
کابلهای فرسوده، اتصالات شل و تجهیزات ناقص میتوانند باعث تلفات ولتاژ، قوسهای نامنظم و مشکلات تغذیه سیم شوند. بنابراین یک برنامه نگهداری پیشگیرانه مناسب میتواند هزینههای تولید را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
این 12 راهکار پیشنهادی کاهش هزینههای جوشکاری صرفا تعدادی از روشهای موجود در این زمینه را نام برده و توضیح داده است. اما با استفاده از همین راهکارهای اعلام شده قادر خواهید بود هزینههای جوشکاری را به میزان قابل توجهی کاهش داده و در آن صرفهجویی کنید.