الکترودهای روکش سخت

خلاصه ای از این محتوا:

الکترود با روکش انتها سبز با خال سفید الکترود روپوش ضخیم اوستنتینی حاوی کروم، نیکل و منگنز برای این موارد […]

الکترودهای روکش سخت

الکترود با روکش انتها سبز با خال سفید

الکترود روپوش ضخیم اوستنتینی حاوی کروم، نیکل و منگنز برای این موارد مورد استفاده است:

جوشکاری اتصالات عالی فولادهای بدجوش و فولاد ریختگی، جوش روکشی ریل‌های تراموای سوزن خط راه آهن، زنجیرهای حرکت تراکتورهای زنجیری، گروه لایی و پر مقاومت در روکش های سخت به ویژه قسمت‌های فرسوده شونده در فولاد سخت، فولادهای احیا شده و فولادهای زنگ نزن کرم‌دار فولادهای مقاوم در برابر پوسته شدن، فولادهای سخت منگنز و فولادهای معمولی.

الکترودهای مستحکم در مقابل حرارت برای ساختمان تاسیسات نفتی و شیمیایی آماجی 1248


شناخت رنگ: انتها سفید با خال آبی

 

شناخت رنگ الکترود

 

الکترودی با روپوش قلیایی بوده که با 5/0% کروم و 5/0% مولیبدن مناسب برای کار بر فولادهای مقاوم در مقابل حرارتهای بالا و عملیات پر فشار از قبیل ساختمان‌های مراکز جدید تاسیسات نفتی و شیمیایی است.

دارنده گواهی از شل هندی، این الکترود جریانی آهسته و روان داشته و سرباره‌اش به آسانی پاک شده و در کلیه وضعیت‌ها به راحتی کار می‌کند. دارای درزی تمیز و خوش منظره بوده و برای رسیدن به جوشی بدون نقص، نباید الکترود را نوسان بدهیم. باید حتی‌المقدور طول قوس را کوتاه نگه داشت و الکترودهای خشک را به کار برد. در صورت مرطوب شدن الکترودها، باید دو ساعت آن در حرارت 150 درجه خشک کنیم و بعد از آن استفاده کنیم.

پیش گرم کردن قطعه کار از 200 تا 300 درجه سانتی‌گراد و گرم کردن آن به منظور برطرف کردن تنش از 720 تا 750 سانتیگراد کمک گرفته می‌شود.

شناخت رنگ: شناخت با خال سفید

استاندارد: آلمانی KB^IS

الکترود قلیایی با روپوش ضخیم در جهت جوشکاری فولادهایی که حداکثر تا 550 درجه سانتی‌گراد را از قبیل دیگ‌ها، مخازن، لوله‌ها و فولاد های ریخته‌گری ویژه جوشکاری بر فولادهای HIV1، 15Mo3، 19Mn5 و Mn4 همچنین فولاد ریخته‌گری Gs22Mo4 و فولادهای دانه ریز دارای مقاومت 50 تا 60 کیلوگرم بر میلی‌لیتر مربع آزمایش شده از سوی اتحادیه مراقبتهای فنی آلمان، دفتر آمریکایی و لویدژرمن را متحمل می‌شوند.

این الکترود از قوسی آرام برخوردار بوده و پاشیدن آن بسیار اندک است. سرباره در قطعات متوسط به آسانی پاک شده و منظره گرده جوش تمیز می‌باشد. سایزهای تا 25/ 3 میلیمتری ویژه لایه‌های ریز در شرایط اجباری می‌باشد. الکترود گفته شده به شیوه خاصی با دو روپوش تهیه می‌شود که در تمامی شرایط به غیر از بالا به پایین قابلیت جوشکاری دارد. (تنها از الکترودهای خشک استفاده کنید.)

الکترودهای ویژه جوشکاری سربالا

 

الکترودهای ویژه جوشکاری سربالا

 

استاندارد آما 1/322 ن ج (فاقد رنگ شناسایی می‌باشد.)

الکترودی برای جوشکاری عمودی به خصوص سربالا است. قابلیت پل‌زنی مطلوبی داشته و با این الکترود می‌توان ورق‌های نازک را به خوبی ورق‌های ضخیم جوش داد. دارای درز جوش ریزفلس و خیلی خیلی تمیزی است. گرده جوش اندکی برجسته و فاقد اثر سوختگی دارد. موارد استفاده آن جوشکاری تعمیراتی و جوشکاری نوسازی در اتاق کامیون، قطعات اتومبیل، مخازن و ساختمان‌های فولادی و ورقه‌های نازک می‌باشد. (در جوشکاری از قوس کوتاه صرف نظر کنید و در جوشکاری بالا سر قطر کوچکی را برگزینید.)

استاندارد آما 1/421 م .ج (رنگ شناسایی انتهای آن زرد با خال قرمز می باشد)

st35/4 , st35/8 , st45 , st45/4 , st45/8 , st55 , st55/4 ، فولاد دیگ‌سازی HIII, HII, HI ، فولاد کشتی‌سازی A, B,C و فولادهای طبق 1623 و فولاد ریخته‌گری از این قبیل مواردند.

استاندارد آمریکایی 6013

الکترود دارای محافظ متوسط تیتانی می‌باشد که برای جوش اتصالی در ساختمان‌های فولادی ماشین‌سازی، لگن و واگن‌سازی، دیگ و مخزن‌سازی،کشتی‌سازی، درزهای لب به لب و گلویی رو به فولادهای ساده به کار برده می‌شود. دارنده گواهی از خط آهن آلمان فدرال تا st-52 لویدژرمن آزمایش‌ده از سوی اتحادیه محافظت‌های فنی آلمان است. الکترود ذکر شده به آسانی روشن شده و پاشیدن کمی دارد. در تمامی شرایط جوش داده شده و سرباره آن به راحتی جدا می‌گردد.

ویژگی‌های کاری الکترودها

مواد تشکیل‌دهنده روپوش الکترود علاوه بر تعیین خواص فیزیکی و شیمیایی، خصوصیات کاری الکترود را نیز آشکار می‌سازد. بهره‌گیری از الکترودهای متنوع به فنون متنوعی احتیاج دارد. نتیجتا الکترودها را می‌توان بر اساس خصوصیات کاری و حالات اتصالات جوش‌شونده به عنوان پرکن، پی‌گیر فوری، همچنین شکل‌گیری فوری طبقه‌بندی کرد.

الکترود پرکن فوری:

 

الکترود پرکن فوری

 

الکترود پرکن سریع، سرعت جوشکاری بالایی دارد و نقطه مقابل الکترود شکل‌گیر سریع (الکترود با انجماد سریع) است. این دسته از الکترود شامل الکترودهای روپوش‌دار ضخیم و پودر آهنی است که به شکل گسترده‌ای برای جوش‌های گلویی و شیاری عمیق و جوشکاری فوری در شرایط تخت استفاده می‌شود. سرعت جوشکاری بالا بوده و پاک کردن سرباره آن راحت می‌باشد. بریدگی کناره کمی دارد و قوس آن نرم و نفوذ آن اندک است. ظاهر جوش بسیار صاف بوده و رویه آن تخت تا حدی محدب است. برخی از آنها برای حالت غیرعادی تهیه شده‌اند و خصوصیات منجمدشوندگی آنها خیلی زیاد است. الکترود EXX14، EXX24 و همچنین EXX27 که عمدتا برای جوشکاری گلویی تخت و شیاری مورد استفاده قرار می‌گیرند.

الکترود پی‌گیر فوری:

این مدل الکترودها به الکترودهای پرکن- زودگیر هم مشهور هستند. این الکترودها دارای ویژگی ترکیبی پرکنی و شکل‌گیری سریع بوده و در انجام جوشهای لب به لب یا جوشهای ورق نازک فلزی استفاده می‌شوند. اقتصادی‌ترین راه جوشکاری این مدل، اتصال حرکت سریع است. دلیل آن هم این است که به دنبال حرکت قوس باید هر چه زودتر چاله ایجاد بشود. الکترود ذکر شده قوس تقریبا قوی و نفوذ متوسطی دارد. این الکترود با شدت جریان پایین‌تر و ورودی حرارت کمتر، باعث کاهش سوختگی درونی می‌شود. عمدتا الکترودهای پی‌گیر سریع، به الکترودهای قطبیت مستقیم مشهورند؛ اما قادر به کار کردن با جریان متناوب هم هستند. این الکترودها حاوی سرباره کاملی می‌باشند که از مهره‌های جوش فلس‌های صاف نیز برخوردارند. در کارگاه‌هایی که سروکارشان با ورق نازک است، از الکترود پی‌گیر سریع استفاده می‌شود. برای مثال الکترود برای جوشکاری با جریان مستقیم EXX12 و جوشکاری با جریان متناوب EXX13.

الکترود شکل‌گیر سریع:

 

الکترود شکل‌گیر سریع

 

این نوع الکترودها، الکترود با انجماد سریع جوشی ایجاد می‌کنند که به سرعت منجمد شده و شکل گرفته است. این موضوع برای جوشکاری در شرایط عمودی و سقفی دارای اهمیت بوده و از ریزش فلز مذاب جلوگیری می‌کند. الکترود شکل‌گیر سریع نفوذ قوی داشته و به الکترودهای با قطبیت معکوس نیز مشهور هستند. (با اینکه برخی از آنها با جریان متناوب نیز کار می کنند.) سرباره این الکترود کم بوده و سبب تولید مهره‌های تخت می‌شود. این الکترودها جوشکاری عکسی (کنترل کیفیت جوش با پرتونگاری) ایجاد کرده و در امور کدی لوله و مخزن تحت فشار مورد استفاده قرار می‌گیرند.

الکترود مرکب:

برخی از اتصالات ویژگی‌های الکترودهای پرکن سریع و شکل‌گیر سریع را جدا لازم دارند. بهترین الکترودهای شکل‌ پذیر سریع یا الکترودهای انجماد سریع EXX10 و EXX11 هستند. الکترود پودر آهنی که تمامی حالات شامل حالت پرکنی سریع و انجماد سریع را با هم دارا باشد، الکترود EXX14 می‌گویند. الکترود EXX14 دارای حالت پرکنی سریع است؛ البته نه به اندازه‌ای که EXX10 دارا می‌باشد. بلکه تلفیقی از این دو بوده و برای همین است که آن را الکترود مرکب می‌نامند.

الکترود کم هیدروژن:

روپوش این الکترودها کم هیدروژن یا بی‌هیدروژن است. این الکترودها جوشهای بدون ترک ریز و زیر مهره می‌سازند و از نرمی ویژه‌ای برخوردارند. در جوشهای فولادهای گوگرددار اختلال ایجاد نمی‌کنند. جوشهای این الکترودها از لحاظ پرتونگاری از کیفیت بالایی برخوردارند و به علت بهره‌گیری از الکترود کم هیدروژن احتیاج به گرما را کم می‌کنند. مصرف اصلی این الکترود در جوشکاری فولادهای سخت جوش و فولادهای آلیاژی با مقاومت کششی زیاد می‌باشد. برای مثال الکترودهای Exx28 و Exx18 از این دسته هستند.

الکترود پودر آهنی:

پودر آهن در روپوش بسیاری از الکترودها اضافه می‌شود. پودر آهن در حرارت بالا قوس تبدیل به مذاب شده و به کار می‌رود. زمانی که پودر آهن در مقادیر تقریبا بالای 30% به روپوش افزوده می‌شود، سرعت نیز به مقدار زیادی بیشتر شده و پاک کردن سرباره هم راحت می‌شود. ظاهر جوش در این الکترود بسیار صاف است. الکترودهای پودر آهنی شامل الکترودهای E7024، E7028 و E7027 هستند.

جوشکاری با روش الکترود سخت کاری

 

جوشکاری با روش الکترود سخت کاری

 

در حال حاضر یکی از روش‌های جوشکاری که مورد توجه افراد زیادی قرار دارد، جوشکاری با روش الکترود سخت کاری است. این روش از ویژگی‌های خاصی برخوردار است و نسبت به برخی از روش‌های دیگر برتری بیشتری دارد. استفاده از الکترود جوشکاری به روش سخت کاری، سبب مقرون به صرفه‌تر شدن فرآیند شده و افراد قطعات مورد نظر خود را با هزینه پایین‌تری تعمیر یا تولید می‌کنند. حال بیشتر از این روش برای شرایطی استفاده می‌شود که برخی فلزات در مجاورت با فلزات دیگر، دچار سایش شده باشند. برای مثال شفت‌ها، غلتک‌ها و چرخ‌های جرثقیل جزو مواردی هستند که به مرور دچار سایش شده و نیاز به جوشکاری پیدا می‌کنند. حال میتوان برای آنها از روش الکترود سخت کاری استفاده کرد. در زیر به مهمترین کاربردهای الکترود سخت کاری اشاره می‌کنیم:

  • قابل استفاده در صنعت فولادسازی
  • قابل مصرف در صنعت ریل و راه آهن
  • قابل استفاده در صنعت سیمان
  • قابل استفاده در معادن مختلف
  • قابل استفاده در نیروگاه‌های مختلف
  • قابل استفاده برای صنعت کشتی سازی
  • قابل استفاده در صنعت قند و نیشکر
  • قابل استفاده برای تولید و تعمیر قطعات خودرویی
  • قابل استفاده در صنعت نساجی و چوب‌بری

فلزات قابل جوشکاری با الکترود سخت کاری

از جوشکاری با روش الکترود سخت کاری میتوان برای فلزات متعددی استفاده کرد. استفاده از چنین الکترودهایی باعث شده تا به عمر مفید قطعات افزوده شده و سخت‌ترین جوش‌ها توسط آن حاصل شود. در زیر به مهمترین فلزات قابل جوشکاری با الکترود سخت کاری اشاره می‌کنیم:

  • انواع چدن
  • آلیاژهای بر پایه مس
  • آلیاژهای بر پایه نیکل
  • آلیاژهای آهنی کاربیدی
  • آلیاژهای آهنی مارتنزیتی
  • فولادهای کربنی ساده
  • فولادهای کم آلیاژ
  • فولادهای زنگ نزن

وظیفه روکش در الکترودهای روکش دار

 

وظیفه روکش در الکترودهای روکش دار

 

الکترودهای جوشکاری که از روکش برخوردار هستند، تاثیر زیادی روی کیفیت جوشکاری و همچنین خواص فیزیکی و مکانیکی جوش دارند. حال یکی از وظایف مهمی که روکش‌ها در الکترودهای جوشکاری دارند، محافظت حوضچه مذاب در برابر اکسیژن و ازت است. از این رو دیگر مشکلاتی مانند حفره در جوش رخ نداده و کیفیت آن افزایش پیدا می‌کند. از دیگر مزایای روکش در الکترودهای جوشکاری میتوان به ایجاد سرباره در جوش اشاره کرد. وجود سرباره بر روی جوش باعث شده تا پس از پایان جوشکاری، جوش خیلی آهسته سرد شود و ساختار مولکولی فلز جوش شکننده نشود. این عامل باعث شده تا جوش ترد نشده و دچار شکستگی نشود. همچنین روکش الکترود می‌تواند آلودگی‌ها و اکسیدهایی که روی سطح قطعه کار وجود دارد را از بین ببرد. حذف اکسیدها و آلودگی‌ها باعث جلوگیری از کاهش مقاومت خط جوش می‌شود. از دیگر تاثیراتی که روکش الکترود بر روی قطعه و عمل جوشکاری دارد، کم شدن پاشش مذاب و پایداری قوس است. همچنین این روکش‌ها باعث می‌شوند تا به ذوب شدن فلز پایه برای ایجاد جوشی محکم و یکنواخت‌تر کمک شود. جوشکاری با الکترودهای روکش‌دار، از شکل ظاهری خوبی برخوردار است و سرعت جوشکاری با آنها بسیار بالاتر است. بنابراین میتوان گفت روکش الکترودها، مزایای بسیار زیادی بر روی الکترودها و فرآیند جوشکاری دارند.

جمع بندی

الکترود جوشکاری با روکش سخت را میتوان از روی ظاهر تشخیص داده و برای موارد مختلفی مورد استفاده قرار داد. هر یک از این الکترودها حاوی موادی هستند که روی خصوصیات الکترود تاثیر می‌گذارد. برای همین هنگام خرید باید به این موارد توجه کرده و الکترود را با مشخصات و خصوصیات مورد نظر خریداری کرد. شما میتوانید جهت خرید انواع الکترود جوشکاری از طریق فروشگاه پاشا جوش اقدام کنید و الکترود مورد نظر خود را با کیفیت بالا و قیمت مناسب خریداری نمایید.

سوالات متداول

 

1- الکترود پرکن فوری چه نوع الکترودی است؟

این الکترودها شامل الکترودهای پوشش‌دار ضخیم هستند که برای جوشکاری گلویی و جوشکاری فوری در شرایط تخت مورد استفاده زیادی قرار می‌گیرند.

 

2- بیشترین کاربرد الکترود سخت کاری چیست؟

این الکترودها بیشتر در صنعت فولادسازی، کشتی سازی، نساجی، ریل و راه آهن، معادن و نیروگاه ها کاربرد دارند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x