جوشکاری
جوشکاری یک فرآیند تکمیلی است که در آن دو یا چند قطعه با گرما، فشار یا هر دو با سرد شدن قطعات به یکدیگر متصل میشوند. از جوش معمولاً برای فلزات و ترموپلاستیکها استفاده میگردد و اتصال جوشخورده و تکمیلشده را جوشکاری مینامید.
قطعاتی که نیاز به اتصال به یکدیگر دارند، بهعنوان ماده اصلی شناختهشده و مادهای که برای کمک به شکلگیری اتصال اضافه میشود را پرکننده یا مصرفی مینامند. از انواع این مواد پرکننده میتوان به صفحه یا لوله اصلی، سیم پرکننده، الکترود مصرفی (برای جوشکاری قوس الکتریکی) و غیره اشاره نمود.
مواد مصرفی معمولا بهگونهای انتخاب میشوند که ازنظر ترکیب، مشابه با مواد اصلی باشند و یک جوش همگن را تشکیل میدهند. اما زمانی که از موادی با ترکیبات و خواص متفاوت استفاده شود به آن جوش هتروژن گویند.
جوشکاری تعمیری
قطعات فلزی جوشکاری شده بهمرورزمان در اثر قرارگیری در معرض هوای آزاد و رطوبت دچار زنگزدگی میشوند. از طرفی وارد شدن فشار بیشازحد به تجهیزات فلزی، باعث ایجاد ترک و نقصان در آن میشود.
یکی از روشهای مرسوم و رایج که جهت ترمیم این ترکها و آسیبدیدگیها استفاده میشود، جوشکاری تعمیری میباشد. این روش دارای سرعت پیشروی بالایی بوده ولی درعینحال اجرای آن بسیار حساس میباشد و کوچکترین اشتباهی موجب به بار آمدن خسارات جبرانناپذیری خواهدشد.
مراحل انجام جوشکاری تعمیری
همانطور که گفته شد، دقت و رعایت نکات مرتبط با مراحل جوشکاری تعمیری باعث بالا بردن میزان سطح کیفیت و کارایی جوشکاری تعمیری میشود. لذا در این مقاله به مراحل انجام جوشکاری تعمیری و نکات ضروری آن خواهیم پرداخت.
1. آمادهسازی برای جوشکاری
پیش از شروع جوشکاری میبایست تدابیری اندیشیده و در نظر گرفته شود. این تدابیر شامل رعابت موارد ایمنی، پاکسازی منطقه جوشکاری و… میباشد.
2. بررسی قسمت آسیبدیده و معیوب
بررسی قسمت آسیبدیده به جهت تشخیص نوع آسیب و اتخاذ روش مناسب جوشکاری برای آن لازم و ضروری محسوب میشود. زیرا برخی از صدمات واردشده به جوش قبلی دیگر امکان ترمیم و تعمیر ندارند.
3. کسب اطلاعات در مورد مواد جوشکاری
باید بدانید با چه مواد پایهای سروکار دارید. آیا فولاد کمکربن است؟ آیا فولاد با استحکام بالا است؟ آیا فولاد کوئنچ شده و تمپر شده (Q&T) است؟ چدن است؟ ضدزنگ است؟
برخی از فولادها جوشپذیری ضعیفی دارند، به این معنی که میتوانند بهراحتی ترک بخورند و دچار آسیبدیدگی شوند. لذا کسب اطلاعات در این زمینه کمک میکند تا فلز پرکننده مناسبی را انتخاب کنید و بدانید نیاز به انجام عملیات حرارتی پیشگرم و پس از جوش (PWHT) میباشد یا خیر.
4. درک شرایط جوشکاری
اگر در حال تعمیر یک اتصال ناموفق هستید، باید نوع و میزان تنش را بشناسید تا اندازه جوش خود را بهدرستی اندازهگیری نمایید. تعیین مقدار تنش برای بدست آوردن اندازه جوش بسیار حائز اهمیت است.
5. پیروی از کدها یا استانداردهای جوشکاری
پیروی از استاندارها و کدهای از پیش تعیینشدهی جوشکاری که شامل دستورالعملهایی در مورد نحوه و فرایند جوشکاری تعمیری میباشند امری ضروری است.
6. تعیین فرایند جوشکاری تعمیری
اکنونکه دربارهی تمامی جزئیات خرابی و آسیبدیدگی فلز اطلاعات کسب نموده و درمورد کدها و استاندارهای آن تحقیق کردهاید، میتوانید روش جوشکاری موردنیاز را انتخاب و اتخاذ نمایید. روش جوشکاری تعیینشده باید شامل جزئیات اتصال ازجمله آمادهسازی اتصال، فرآیند جوش، فلز پرکننده، دمای پیش گرم و بین گذر، آمپراژ، ولتاژ و غیره باشد.
7. تائید فرایند جوشکاری
پس از تعیین فرایند جوشکاری، میبایست یک WPS مقدماتی تهیه شود و سپس با استفاده از تستهای ضروری مانند تست کشش، خم شدن جانبی یا ضربه که در دستورالعملها و کدهای از پیش تعیینشده، درجشده است فرایند جوشکاری آزمایششده و درصورتیکه جوش کیفیت لازم را داشته باشد، WPS مقدماتی تائید خواهد شد.
8. تعیین دستورالعمل بازرسی
دستورالعمل بازرسی به جهت اطمینان از اجرای بدون نقص و کامل جوشکاری تعیین میشود. و اگر یک جوش بتواند تاییدیههای بازرسی را دریافت نماید، آن اتصال موفقیتآمیز خواهد بود. اطمینان از اندازه مناسب جوش، عدم وجود ترک، عدم تخلخل سطح و بدون برش و آزمایشاتی مانند اولتراسونیک یا رادیوگرافی زیرمجموعه روند بازرسی میباشند.
9. ثبت مدارک و مستندات
ثبت و نگهداری مستندات مرتبط با نتایج تست نمونهها و مدارک مرتبط با WPS و PQR جهت رجوع مجدد در صورت بروز خرابی و نیاز الزامی میباشد.
10. تائید صلاحیت جوشکاران
جوشکاران جهت انجام فرایند جوشکاری بهخصوص جوشکاری تعمیری باید از دانش و مهارت کافی برخوردار باشند و در غیر این صورت برای انجام این فرایند تحت آموزش قرار بگیرند.
کلام آخر
جوشکاری تعمیری یکی از مهمترین و حساسترین جوشها بوده که نیازمند مهارت و تبحر کافی در این زمینه میباشد، و در غیر این صورت خسارات جبرانناپذیری به وجود خواهد آمد.
استفاده از الکترودها و مواد پایه مناسب در جوشکاری یکی از ارکان اصلی جوشکاری تعمیری و سطح کیفیت آن محسوب میشود و در صورت نیاز به تهیه این مواد باید نسبت به خرید آن از عرضهکنندگان معتبر اقدام نمایید. شرکت پاشاجوش یک شرکت مهندسی است که در زمینه تامین لوازم مصرفی جوشکاری مانند سیم جوش، الکترود و… بیش از دو دهه سابقه دارد. و شما میتوانید انواع مواد مصرفی جوشکاری با بهترین کیفیت و قیمت را از این مجموعه تهیه نمایید.