روکش تورچ جوشکاری چیست؟

خلاصه ای از این محتوا:

تورچ جوشکاری یکی از ابزارهای مهم در صنعت جوشکاری است. این وسیله برای ذوب دو قطعه و اتصال آنها به […]

روکش تورچ جوشکاری چیست؟

تورچ جوشکاری یکی از ابزارهای مهم در صنعت جوشکاری است. این وسیله برای ذوب دو قطعه و اتصال آنها به هم مورد استفاده قرار می‌گیرد. تورچ یا مشعل جوشکاری شامل اجزای مختلفی همچون شلنگ، فنر، سیم و موارد دیگر است. برخی جوشکاران در زمان استفاده از این وسیله از روکش تورچ جوشکاری استفاده می‌کنند تا قطعات تورچ دچار آسیب نشوند. حال بهتر است ببینیم که روکش تورچ جوشکاری به چه شکل است و چه کاربردی دارد؟

آشنایی با تورچ جوشکاری

 

آشنایی با تورچ جوشکاری

 

پیش از هر چیز بهتر است با تورچ جوشکاری و کاربرد آن در صنعت جوشکاری آشنا شویم. همانطور که در ابتدای متن اشاره کردیم، تورچ جوشکاری وسیله‌ای است که جهت ذوب و اتصال فلزات مختلف استفاده می‌شود. این وسیله جهت هدایت گاز محافظ و حرارت مناسب برای ذوب فلزات در محل جوش مورد استفاده قرار می‌گیرد. با استفاده از تورچ جوشکاری میتوان جوش دقیق و باکیفیتی را ایجاد کرده و یک اتصال مستحکم و با دوامی را شکل داد.

پس کاربرد تورچ جوشکاری هدایت گرما و شعله به قطعه کار است. این ابزار در فرآیندهایی که از گاز به عنوان لایه محافظ استفاده می‌شود، کاربرد دارد. تورچ جوشکاری شامل انواع مختلفی بوده و از هر کدام برای ذوب فلزات مختلفی استفاده می‌شود. این ابزارها از نظر نوع خنک کننده، گاز محافظ و نوع فلز قابل دسته‌بندی هستند که در بخش‌های بعدی به بررسی آنها می‌پردازیم.

انواع تورچ جوشکاری بر اساس خنک کننده

تورچ جوشکاری بر اساس شیوه خنک‌کاری شامل انواع هوا خنک و آب خنک است که نحوه عملکرد آنها به شرح زیر است:

  • تورچ جوشکاری هوا خنک

در زمان انجام جوشکاری ذوبی حرارت زیادی ایجاد می‌شود. حال برای اینکه گرمای ایجاد شده در طول عملیات جوش به تورچ آسیبی وارد نکند، نیاز به یک سیستم خنک کننده در داخل دستگاه تورچ جوشکاری است. در تورچ جوشکاری هوا خنک، از هوای محیط جهت خنک شدن آن استفاده می‌شود. تورچ جوشکاری هوا خنک در دستگاه جوش رنج 200 آمپر بیشترین کاربرد را دارد.

  • تورچ جوشکاری آب خنک

در این تورچ جوشکاری همچون نوع هوا خنک، نیاز به مکانیزمی جهت خنک شدن تورچ است. همانطور که مشخص است در این تورچ از آب جهت خنک‌کاری استفاده می‌شود. با کمک یک شلنگ و انتقال آب به بخش مورد نظر، میتوان از داغ شدن تورچ جوشکاری جلوگیری کرده و مدت زمان طولانی‌تری به عملیات جوشکاری پرداخت. تورچ جوشکاری آب خنک در آمپرهای بالا قابل استفاده است و در آن از شلنگ جهت انتقال آب و خنک‌کاری استفاده می‌شود. این تورچ در دستگاه جوشکاری بالای 250 آمپر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انواع تورچ جوشکاری بر اساس گاز محافظ

 

انواع تورچ جوشکاری بر اساس گاز محافظ

 

تورچ‌های جوشکاری بر اساس گاز محافظ نیز قابل دسته‌بندی هستند. با کمک تورچ جوشکاری، گاز محافظ به محل جوش هدایت شده و از ایجاد ترک و بی‌کیفیت شدن جوش جلوگیری می‌گردد. از انواع تورچ جوشکاری بر اساس گاز محافظ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تورچ جوشکاری آرگون

در جوشکاری آرگون جهت نگه داشتن الکترود تنگستن و هدایت گاز محافظ از تورچ جوشکاری آرگون استفاده می‌شود. استفاده از این نوع تورچ باعث می‌شود تا فرآیند جوشکاری بهتر انجام شود. البته باید توجه شود که قطر الکترود تنگستن و تورچ جوشکاری باید یکسان باشد. در غیر این صورت اتصال به خوبی برقرار نشده و ممکن است به تورچ آسیب وارد شود. از مزایای استفاده از تورچ جوشکاری آرگون میتوان به تنظیم گاز و حرارت، نقاط جوش تمیز و جوشکاری آلیاژهای مختلف اشاره کرد.

  • تورچ جوشکاری Co2

از انواع جوشکاری ذوبی باید به جوش میگ با گاز محافظ Co2 اشاره کرد. با این روش از جوشکاری امکان اتصال انواع فلزات با آلیاژهای مختلف وجود دارد. حال وظیفه تورچ جوشکاری Co2 در این روش این است که سیم جوش را در محل نگه داشته و آن را به محل جوش هدایت نماید. در داخل تورچ، گاز و سیم جوش با هم ترکیب می‌شوند و از داخل نازل با گرما و حرارت بالا به قطعه کار انتقال داده می‌شوند. تورچ جوشکاری Co2 باعث ایجاد جوش دقیق و مستحکم شده و به کیفیت بالای جوش کمک می‌نماید.

  • تورچ جوشکاری پلاسما

از دیگر انواع روش‌های جوشکاری ذوبی باید به جوش پلاسما اشاره کرد. اتصال فلزات در آن هم به وسیله تورچ جوشکاری پلاسما صورت می‌گیرد. در این تورچ از الکترود تنگستن یا مصرف نشدنی استفاده می‌شود. تفاوتی که این تورچ با تورچ آرگون دارد این است که الکترود از دهانه نازل خارج نشده تا قوس به خوبی بر روی قطعه کار و محل جوش شکل بگیرید. از ویژگی‌های برجسته تورچ جوشکاری پلاسما باید به هدایت خوب گرما و حرارت در محل جوش اشاره کرد.

مهمترین اجزای تورچ جوشکاری

تورچ جوشکاری شامل اجزا و قطعات مختلفی است که هر یک وظیفه خاصی را برعهده دارند. در این بخش به بررسی مهمترین اجزای تورچ جوشکاری و نقش هر یک از آنها در تورچ می‌پردازیم:

  • نازل: نازل از مهمترین بخش‌های تورچ جوشکاری است. این بخش همان قسمتی است که حرارت و گاز را به بیرون هدایت می‌کند. نازل تورچ جوشکاری دارای سایزهای مختلفی است.
  • سرامیک: این بخش در ابتدای تورچ قرار دارد. دلیل استفاده از سرامیک این است که در انتقال گاز به خوبی عمل می‌کند و در برابر حرارت نیز مقاومت زیادی دارد. قطعه سرامیک بیشتر در تورچ جوشکاری آرگون دیده می‌شود.
  • کابل: کابل موجود در تورچ جوشکاری برای انتقال جریان برق استفاده می‌شود.
  • گاز پخش کن: این قطعه هم جهت ایجاد قوس گازی استفاده می‌گردد.
  • پیچ‌های تنظیم: این پیچ‌ها جهت کنترل فشار سوخت و اکسیژن کاربرد دارند.

روکش تورچ جوشکاری

بسیاری از جوشکاران در زمان استفاده از مشعل جوشکاری، از روکش برای آن استفاده می‌کنند. روکش تورچ جوشکاری برای این است که قطعات تورچ در حین کار دچار آسیب نشوند. قطعات تورچ شامل انواعی همچون کابل قدرت، فنر، شلنگ آب و گاز و سیم شاسی هستند. این قطعات در زمان جوشکاری در معرض پارگی و یا سوراخ شدن قرار دارند. برای همین جوشکاران از روکش برای تورچ جوشکاری استفاده می‌کنند تا از آسیب‌دیدگی آنها جلوگیری گردد.

کاربرد روکش تورچ جوشکاری

با استفاده از روکش تورچ جوشکاری، قطعات تورچ نسبت به آسیب‌دیدگی و پارگی در امان می‌مانند. در واقع کاربرد روکش تورچ جوشکاری برای محافظت از قطعات تورچ است. با این روکش‌ها میتوان عمر تورچ را افزایش داده و از سایش آنها نسبت به عوامل خارجی جلوگیری کرد. جنس روکش تورچ جوشکاری از پلاستیک نسوز است. این مواد مقاومت خوبی دارند و در برابر سوختگی و آسیب بسیار مقاوم عمل می‌نمایند. برای همین در صورتی که روکش تورچ جوشکاری دچار آسیب یا پارگی شود، بهتر است مورد تعویض قرار بگیرد تا از آسیب‌های جدی به اجزای مختلف تورچ جلوگیری گردد. رنگ روکش تورچ جوشکاری اغلب مشکی بوده و در جوشکاری تیگ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بررسی انواع روکش تورچ جوشکاری

 

بررسی انواع روکش تورچ جوشکاری

روکش‌های تورچ جوشکاری شامل انواع مختلفی هستند که مهمترین آنها عبارتند از:

1. روکش تورچ آرگون

تورچ آرگون با استفاده از گاز محافظ آرگون کار می‌کند. روکش‌های آن هم با انواع تورچ آرگون سازگاری دارند و از نظر متراژ دارای تنوع زیادی هستند. در این رابطه میتوان به متراژهای 4 متری، 6 متری و 8 متری اشاره کرد. بالا بودن متراژ روکش تورچ آرگون باعث شده تا از آن بتوان در مسیرهای طولانی استفاده کرد. این روکش‌ها انعطاف‌پذیری خوبی دارند و کار کردن با آنها بسیار راحت است. از طرفی روکش‌های تورچ آرگون نسبت به حرارت مقاومت بالایی دارند و مانع از آسیب به سایر تجهیزات می‌شوند. پس با استفاده از روکش تورچ آرگون میتوان منجر به افزایش طول عمر تورچ شده و از آن به خوبی محافظت کرد.

2. روکش تورچ آرگون 25

روکش تورچ آرگون 25 از دیگر انواع روکش تورچ جوشکاری است که استحکام بسیار خوبی دارد. این روکش‌ها جهت پوشاندن تورچ پلاسما استفاده می‌شوند. خوب است اشاره شود که جوشکاری پلاسما یکی از روش‌های جوشکاری است که در آن با استفاده از گازهای خنثی، درجه حرارت به بیش از 20000 درجه سانتی‌گراد می‌رسد. انرژی قوس در آن هم بسیار متمرکزتر و پایدارتر از روش‌ جوشکاری با گاز محافظ و الکترود تنگستن تیگ است.

3. روکش تورچ زره‌دار پلاسما

این دسته از روکش‌های تورچ جوشکاری با استفاده از بهترین متریال تولید می‌شوند. در ساخت آنها هم تمام استانداردهای لازم جهت ساخت به خوبی رعایت می‌شود. استفاده از روکش تورچ زره‌دار، ایمنی بالایی را در جوشکاری فراهم می‌نماید.

4. روکش تورچ 501

این روکش تورچ جوشکاری در زیر مجموعه تورچ Co2 قرار دارد. جنس روکش تورچ 501 هم از پلاستیک نسوز است و از کابل‌ها و اجزای موجود به خوبی محافظت می‌نماید. قیمت روکش تورچ 501 همچون سایر روکش‌ها بر اساس عوامل مختلفی از جمله جنس و کیفیت روکش و نرخ ارز تعیین می‌شود.

جمع بندی

روکش تورچ جوشکاری به روکشی گفته می‌شود که جهت حفاظت از اجزای موجود در تورچ همچون فنر، سیم و شلنگ استفاده می‌شود. این روکش‌ها از اجزای تورچ جوشکاری به خوبی محافظت کرده و مانع از آسیب و یا سوختگی زودرس آنها می‌شوند. در زمان خرید روکش تورچ جوشکاری حتما به کیفیت و نحوه ساخت آن توجه داشته باشید تا بتوانید بهترین روکش را خریداری نمایید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه و خرید انواع تورچ جوشکاری میتوانید با شرکت بازرگانی پاشا جوش صنعت در تماس باشید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x