جوشکاری با الکترود ضد سایش
جوشکاری فولاد به دلیل سختی بالای این نوع فلز، نیازمند استفاده از الکترود ضد سایش و مهارت و دقت بالایی است. از طرفی عوامل موثری نیز وجود دارند که به طرز شگرفی بر کیفیت جوش تاثیر میگذارند و به همین دلیل برای انجام این نوع جوشکاری بهتر است با پارامترهای مربوط به الکترود به خوبی آشنایی داشته باشید.
همچنین در تمامی صنایع، قطعات فلزی زیادی وجود دارند که تحت تاثیر عوامل خارجی مانند سایش و ضربه قرار میگیرند. از عوامل ایجاد کننده سایش میتوان به پارامترهای طبیعی یا سایش فلز به فلز اشاره نمود که در این حالت ابعاد قطعات ممکن است تغییر کرده و یا دچار کندی و کاهش کارایی شوند. از سوی دیگر تعویض قطعات لازم برای جوشکاری، با هزینههای زیادی همراه است؛ به همین دلیل برای کاهش هزینهها با استفاده از روش سختکاری سطحی، آنها را تعمیر و بازسازی میکنند.
الکترود ضد سایش چیست؟
الکترود ضد سایش یکی از انواع الکترود است که در سخت کاری سطح و بازسازی قطعات مورد استفاده قرار میگیرد. برای کار با این دسته از الکترودها باید از دمای بالا استفاده کرد تا کار به درستی صورت گیرد. بسیاری از افراد به جای استفاده از الکترودهای پایه آهن، از الکترود ضد سایش استفاده میکنند. خصوصیتی که این دسته از الکترودها دارند این است که با استفاده از آنها میتوان به جوشکاری در مناطق دور از دسترس نیز پرداخت. همچنین الکترودهای ضد سایش در صنایع مختلفی کاربرد دارند که از جمله آنها میتوان به صنعت سیمان، صنعت فولاد، صنعت معدن، صنعت کاشی و سرامیک و صنعت کشاورزی اشاره کرد.
اگر قصد استفاده و خرید الکترود ضد سایش را دارید، باید به نکاتی در رابطه با آن توجه داشته باشید. هنگام جوشکاری با این الکترود، حتما از دستکش مخصوص استفاده کنید و به سایر نکات ایمنی توجه داشته باشید. همچنین باید به دود و گازهای منتشر شده در حین کار توجه کرده و از تجهیزات مناسب جهت دفع آنها استفاده نمایید. برای مثال استفاده از دستگاه تهویه مطبوع هوا و ماسک جوشکاری، در این رابطه مهم بوده و باید مورد توجه قرار بگیرد. از دیگر مشکلاتی که ممکن است با الکترود ضد سایش آن را تجربه کنید، اشعههای ناشی از آن است. این اشعهها به چشمها آسیب وارد میکنند. از این رو بهترین کار استفاده از عینک مخصوص جوشکاری است. به طور کلی باید اشاره کرد که تمام نکات ایمنی و محافظتی در رابطه با الکترود ضد سایش، همچون دیگر الکترودها و فرآیندهای جوشکاری است. کافیست کلیه تجهیزات مناسب این کار را در اختیار داشته باشید و خطرات و مشکلات ناشی از جوشکاری را تا حد زیادی کاهش دهید.
کاربرد الکترود ضد سایش در جوشکاری
دسترسی آسان به مواد مصرفی و صرفهجویی در هزینهها جزو متداولترین دلایل استفاده از روش جوشکاری با الکترود ضد سایش هستند. این روش جوشکاری با ویژگیهای منحصر بفرد و کاراییهای خود توانسته است در صنایع بسیاری از جمله صنعت سیمان، کشاورزی، فولاد و کاشی و سرامیک نفوذ کند.
رعایت نکات ایمنی در هنگام جوشکاری با الکترودها
در روش جوشکاری با الکترود ضد سایش، باید به یک سری نکات توجه داشته باشید. در زیر به طور کامل به این نکات اشاره داریم:
1. دود و گازهای هنگام جوشکاری، برای سلامتی مضر هستند.
2. ممکن است اشعه جوشکاری به چشم آسیب زده و یا موجب سوختگی پوست بدن شود.
3. هنگام جوشکاری، سر خود را از محدوده گازها دور نگه دارید.
4. شوک الکتریکی در جوشکاری باعث آسیبهای جانی میشود.
5. جوشکاری باید در محیطی انجام شود که وسایل تهویه مناسبی داشته باشد. با این کار از ورود دود به ریهها جلوگیری خواهد شد.
چه نوع الکترودی را برای جوشکاری در نظر بگیریم؟
با توجه به تنوع الکترودهای موجود در بازار، بسیاری از افراد خصوصا جوشکاران مبتدی، در انتخاب و خرید الکترود با چالش روبرو هستند. برای همین بهتر است در اینجا یک اشاره نسبت به چگونگی انتخاب الکترود داشته باشیم تا بتوانید از بهترین الکترود جوشکاری استفاده کنید. در صورتی که از عوامل موثر در کار الکترود آگاهی داشته باشید، میتوانید الکترودی را انتخاب کنید که پایداری قوس، جوش هموار، سهولت در تمیز کردن سرباره و حداقل پاشیدگی را داشته باشد. در اینجا به چند عامل مهم در انتخاب الکترود جوشکاری اشاره میکنیم:
- اندازه الکترود: اندازه الکترود جوشکاری را باید بر اساس پروژه خود در نظر بگیرید. هر یک از الکترودهای جوشکاری اندازه و قطر متفاوتی دارند و برای شرایط به خصوصی مناسب میباشند. البته موارد زیر نیز در انتخاب اندازه الکترود موثر هستند.
- مقدار شدت جریان: هر چقدر بتوان از شدت جریان بیشتری برای جوشکاری استفاده کرد، اندازه الکترود را نیز میتوان بزرگتر در نظر گرفت.
- حالت جوشکاری: در حالتهای افقی و تخت نسبت به حالات عمودی و سقفی، میتوان از الکترودهای بزرگتری استفاده کرد.
- ضخامت لایههای جوش: حالت جوشکاری و ضخامت قطعه جوش شونده، در انتخاب الکترود نیز موثر است. برای همین باید به ضخامت و قطر قطعه نیز توجه گردد.
موارد مصرفی جوشکاری با الکترود ضد سایش
برای جوشکاری ورق هاردوکس، میتوان از مواد فولادی ضد زنگ و غیر آلیاژی استفاده کرد. با استفاده از این مواد با استحکام کمتر، میتوان از مزایای زیادی چون موارد زیر برخوردار شد:
• افزایش چقرمگی
• افزایش مقاومت در برابر خوردگی هیدروژنی
• کاهش تنش پسماند
هنگام جوشکاری ورق هاردوکس با مواد غیر آلیاژی، باید مقدار هیدروژن مصرفی آن کمتر از 5 میلیمتر در هر 100 گرم از فلز جوش باشد. بهتر است از سیمهای جوش توپر به روش MAG و TlG استفاده شود.
گاز محافظ جهت جوشکاری
برای گاز محافظ جوشکاری، باید از گاز مناسبی استفاده کنید. پرکاربردترین گازهایی که در این زمینه استفاده میشوند، شامل گاز آرگون و دی اکسید کربن میباشند. از مهمترین دلایلی که از این نوع گازها استفاده میشود، این است که جرقه را در حین جوشکاری کاهش میدهند. برای همین توانایی ایجاد قوس پایدار را دارد.
روش انجام جوشکاری مقاوم
برای انجام یک جوشکاری مقاوم باید از روش الکترود ضد سایش استفاده شود. با این روش میتوان تنشهای ایجاد شده در حین کار را جذب کرد. توجه داشته باشید قطعاتی که در معرض سایش قرار دارند، باید با جوشکاری الکترود سخت انجام شوند. نکته حائز اهمیت این است که سختی زیاد هم موجب افزایش خطر ایجاد ترک سرد خواهد شد.
نتیجه گیری
در رابطه با روش جوشکاری با الکترود ضد سایش باید بگوییم که این نوع جوشکاری از دوام خوبی برخوردار بوده و در صنایع زیادی مورد استفاده قرار میگیرد. اما مهمترین نکتهای که هنگام اتخاذ این روش باید درنظر داشته باشید، کیفیت الکترود ضد سایش انتخابی شماست. زیرا در صورت استفاده از الکترودهای بیکیفیت یا آسیبدیده، ممکن است دچار خساراتی جبران ناپذیر شوید؛ به همین دلیل جهت اطمینان از کیفیت الکترود و محصولات مورد نیاز جوشکاری بهتر است آنها را از مراکز فروش معتبر و با سابقه در این زمینه مانند پاشاجوش صنعت تهیه نمایید.
سوالات متداول
در هنگام جوشکاری با الکترودها چه نکاتی را باید مدنظر قرار دهیم؟
در محیطی که قصد داریم به جوشکاری بپردازیم، باید از یک تهویه مناسب هوا استفاده نماییم. همچنین سر خود را از محدوده دود و گازهای جوشکاری دور نگه داریم.
جوشکاری با الکترود ضد سایش چه مزایایی دارد؟
افزایش مقاومت در برابر خوردگی و کاهش جرقه از مزایای آن میباشد.
در جوشکاری از چه گازهای محافظی استفاده میشود؟
از گازهایی نظیر آرگون و دی اکسید کربن استفاده می شود؛ زیرا این گازها موجب کاهش جرقهها و افزایش نفوذ فلز جوش بیشتر میشود.