سیم جوش چیست و چه نقشی در جوشکاری دارد؟

خلاصه ای از این محتوا:

فرآیند جوشکاری نیاز به یک سری تجهیزات خاص دارد که از مهمترین آنها باید به الکترود جوشکاری و سیم جوش […]

سیم جوش چیست؟

فرآیند جوشکاری نیاز به یک سری تجهیزات خاص دارد که از مهمترین آنها باید به الکترود جوشکاری و سیم جوش اشاره کرد. سیم جوش قطعه‌ای است که برای پر کردن فضاهای خالی در جوشکاری استفاده می‌شود و انواع مختلفی دارد. جوشکاران باید با توجه به شرایط و نوع جوشکاری، از بهترین سیم جوش استفاده کنند تا جوش به بهترین شکل ممکن صورت بگیرد. در ادامه مطلب با سیم جوش و نقش آن در جوشکاری بیشتر آشنا شده و به مهمترین انواع آن اشاره خواهیم داشت.

سیم جوش و نقش آن در جوشکاری

سیم جوش یک قطعه ساده اما در عین حال کاربردی است که برای اتصالات بهتر و پر کردن فضاهای خالی بین دو ماده که عمدتا فلزی هستند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این قطعات بسته به نوع فلز، پوشش و کاربرد به انواع مختلفی دسته‌بندی می‌شوند. جوشکاران هم باید با توجه به شرایط جوشکاری و نحوه جوش، از بهترین نوع سیم جوش استفاده نمایند. سیم جوش بین فلزات قرار گرفته و طی عمل جوش سبب برقراری اتصال بین آنها می‌شود. این قطعات نقش مهمی در کیفیت جوش دارند و نباید نادیده گرفته شوند.

سیم جوش‌ها را با توجه به موارد مختلفی میتوان دسته‌بندی کرد. اما به طور کلی این قطعات به دو دسته سیم جوش توپر و سیم جوش توپودری تقسیم می‌شوند که در ادامه مطلب با هر یک از آنها بیشتر آشنا خواهیم شد.

مهمترین کاربردهای سیم جوش

سیم جوش همچون الکترود جوشکاری از کاربردهای زیادی برخوردار است. مهمترین کاربردهای سیم جوش عبارتند از:

  • از سیم جوش در تعمیرگاه‌ها و بسیاری از فرآیندهای صنعت جوشکاری استفاده زیادی می‌شود.
  • این قطعات در سطح گسترده‌ای جهت ساخت مخازن هیدرولیک، سازه‌های فلزی، خطوط لوله و صنایعی چون کشتی‌سازی و صنایع فرآوری ورق فلز مورد استفاده قرار می‌گیرند.

سیم جوش چه مزایا و معایبی دارد؟

 

سیم جوش چه مزایا و معایبی دارد؟

سیم جوش‌ها از مزایای زیادی برخوردار هستند که از مهمترین آنها باید به امکان جوشکاری انواع قطعات در موقعیت‌های مختلف اشاره کرد. همچنین از آنجایی که پاشش‌های کمی از آن باقی می‌ماند، نتیجه نهایی کار بسیار خارق‌العاده می‌شود. از دیگر مزایای جوشکاری با سیم جوش باید به تولید گازهای آلاینده و سمی کم در طی فرآیند اشاره کرد. علاوه بر این کار با این قطعات ساده بوده و جوشکاران سطح مبتدی هم میتوانند از آن استفاده نمایند.

در کنار مزایای زیادی که سیم جوش دارد، معایب و محدودیت‌هایی هم برای آن وجود دارد. برای مثال در موقعیت‌هایی که دسترسی مشکل یا حساس باشد، استفاده از سیم جوش کار آسانی نمی‌باشد. همچنین هزینه آن به خاطر قیمت تجهیزات کمی بالا است.

بررسی انواع سیم جوش در جوشکاری

سیم جوش‌ها با توجه به ویژگی‌هایشان، برای جوشکاری فلزات عمدتا آهنی یا غیر آهنی استفاده می‌شوند. این سیم جوش‌ها شامل انواع مختلفی هستند که در این بخش به مهمترین آنها اشاره می‌نماییم.

1. سیم جوش توپودری

سیم جوش‌های توپودری یا FCAW، نوعی فلز پرکننده مفتولی با مغزی فلاکس هستند که از جو بیشتر محافظت کرده و شرایط سخت‌تری را تحمل می‌نمایند. معمولا فلاکس موجود در سیم جوش  با تولید مواد گازی یا مایع سبب حفاظت در فرآیند جوشکاری می‌شود که به آن خود محافظ گفته می‌شود. البته گاهی هم از گاز محافظ به این منظور استفاده می‌شود. مهمترین مزیتی که سیم جوش توپودری دارد این است که از آن میتوان برای جوشکاری خارج از موقعیت و هم در موقعیت مناسب استفاده کرد.

از مهمترین ویژگی‌ها و خصوصیات سیم جوش توپودری میتوان به مناسب بودن آن برای جوشکاری فلزات دارای سطح کثیف اشاره کرد. همچنین این سیم جوش‌ها میتوانند به خواص مکانیکی خوبی دست پیدا کنند.

2. سیم جوش جامد فلزی با گاز محافظ

سیم جوش جامد فلزی با گاز محافظ (GMAW)، به دلیل ایجاد جوش‌های تمیز و یکدست، بهترین نوع سیم جوش برای اتصال ورقات فلزی محسوب می‌شود. همچنین گاز محافظ آن قادر به جلوگیری از بیماری‌های احتمالی تنفسی است. تنها باید توجه شود که جهت استفاده از سیم جوش GMAW آن را در معرض باد قرار ندهید. زیرا ممکن است این کار سبب کاهش کیفیت جوش شود.

مزایایی که سیم جوش جامد فلزی با گاز محافظ دارد و جوشکاران زیادی آن را برای کار ترجیح می‌دهند این است که این سیم جوش رسوب زیادی ندارد و نیاز به پاکسازی کمی دارد. همین مزیت سبب افزایش کارایی در زمان استفاده از آن می‌شود. با این حال باید برای بهره‌مندی از حداکثر کارایی این سیم جوش‌ها به مواردی چون قطر، خواص شیمیایی و قابلیت تغذیه با استانداردهای مورد نظر دقت شود.

3. سیم جوش هسته فلزی

 

سیم جوش هسته فلزی

 

سیم جوش هسته فلزی، فلز پر کننده لوله‌ای با مفتول فلزی است. این سیم جوش‌ها همچون سیم جوش GMAW، سبب ایجاد جوش بدون سرریزه می‌شوند و به پاکسازی کم و یا عدم پاکسازی نیاز دارند. همچنین بسیاری از ویژگی‌های عملکردی این سیم جوش مشابه با GMAW است. چنین سیم جوش‌هایی میتوانند برای کاربردهای با مقاومت بالا و آلیاژ کم مورد استفاده قرار بگیرند.

از ویژگی‌های سیم جوش نوع هسته فلزی میتوان به تحمل مقیاس بیشتری از آلودگی‌های سطحی نسبت به سیم جوش نوع جامد فلزی اشاره کرد. برای همین اگر نمی‌خواهید آلودگی‌های روی سطح فلز را قبل از جوشکاری از بین ببرید، این سیم جوش گزینه خوبی است. از طرفی چگالی جریان این سیم جوش در یک آمپراژ معین، بیشتر از سیم جوش جامد فلزی با قطر یکسان است. این ویژگی‌ که به خاطر خاصیت لوله‌ای آن است، میتواند منجر به افزایش نرخ رسوب در یک آمپر مشخص شود. همچنین اگر بخواهید سرعت کار را جزو فاکتورهای مهم در نظر بگیرید، سیم جوش هسته فلزی در اولویت قرار می‌گیرد. این سیم جوش‌ها میتوانند سبب افزایش بهره‌وری به دلیل سرعت حرکت بیشتر و سطح پاشش کمتر و نیاز به پاکسازی کمتر پس از جوشکاری شوند.

4. سیم جوش CO2

سیم جوش CO2 از انواع سیم جوش‌هایی است که در آن از کربن دی اکسید به عنوان گاز محافظ استفاده می‌شود و در جوشکاری سراسری و جوشکاری اتوماتیک کاربرد زیادی دارد. برخی سیم جوش مخصوص جوشکاری CO2 را با گاز آرگون به طور همزمان استفاده می‎کنند.

5. سیم جوش تیگ

سیم جوش تیگ در جوشکاری‌هایی چون جوشکاری مخازن تحت فشار، جوشکاری فولادهای ساختمانی و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد. این سیم جوش میتواند منجر به افزایش استحکام در نقطه جوش شود و مقاومت آن را نسبت به ضربه افزایش دهد. سیم جوش‌های تیگ در انواعی چون بدون آلیاژ، کم آلیاژ و آلیاژ بر پایه نیکل موجود هستند.

6. سیم جوش میگ مگ

جوشکاری با استفاده از سیم جوش میگ مگ، به صورت قوس الکتریکی انجام می‌شود. در این روش از جوشکاری، سیم جوش را با یک سرعت معین به حوضچه منتقل می‌کنند که در طول این مدت زمان از یک گاز محافظ نیز استفاده می‌شود. این گاز محافظ میتواند از ورود هوا، آلودگی و هرگونه تخلخل در حوضچه جلوگیری نماید.

از دیگر انواع سیم جوش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

7. سیم جوش آلومینیوم

این سیم جوش‌ها در برابر خوردگی مقاومت بالایی دارند و هدایت حرارتی‌شان زیاد است. از سیم جوش آلومینیوم اغلب در جوشکاری مواد آلیاژ آلومینیوم، Al-Si-Mg و Al-Mn استفاده می‌شود.

8. سیم جوش نقره

سیم جوش نقره از چگالی کم و نقطه ذوب پایینی برخوردار است و در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرد. از کاربردهای سیم جوش نقره میتوان به صنعت هوافضا اشاره کرد.

9. سیم جوش کاربیت

این نوع سیم جوش از مقاومت و دوام بالایی نسبت به دیگر سیم جوش‌ها برخوردار است و بیشتر در جوشکاری‌های صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. نرخ رسوب سیم جوش کاربیت بالا است و همین سرعت عمل کار را زیاد می‌کند.

مزایای استفاده از بهترین سیم جوش جوشکاری چیست؟

 

مزایای استفاده از بهترین سیم جوش جوشکاری چیست؟

 

با استفاده از بهترین سیم جوش میتوان مانع از مسدود شدن و آسیب به دستگاه جوش یا همان اینورتر جوشکاری شد. بهترین سیم جوش سبب انجام کار با کیفیت بالاتر می‌شود و جوشکاری را آسان می‌کند. همچنین این سیم جوش‌ها میتوانند جوش‌هایی را ایجاد کنند که برای چندین سال دوام می‌آورند. سیم جوش خوب چندین ویژگی مهم دارد که از مهمترین آنها باید به استحکام برشی بالا، پاشش کم، قطر ثابت سیم و فینیش‌های تمیز اشاره کرد.

خرید انواع سیم جوش از پاشا جوش صنعت

شرکت پاشا جوش صنعت از بیش از دو دهه سابقه در زمینه واردات و توزیع انواع مواد مصرفی جوشکاری نظیر الکترود و سیم جوش برخوردار است. افرادی که قصد خرید بهترین سیم جوش جوشکاری را دارند، میتوانند از طریق این شرکت اقدام کنند و سیم جوش مورد نظر خود را خریداری نمایند. در این شرکت انواع سیم جوش نظیر سیم جوش استیل، سیم جوش آلومینیوم، سیم جوش پایه نیکل، سیم جوش مس، سیم جوش ضد سایش، سیم جوش زیرپودری و سیم جوش توپودری با بهترین کیفیت موجود و قابل خرید است. جهت خرید سیم جوش مورد نظر خود میتوانید با شماره‌های ثبت شده در سایت تماس حاصل فرمایید.

جمع بندی

سیم جوش یکی از تجهیزات مهم در جوشکاری است که به عنوان یک واسط بین دو قطعه عمل می‌کند و سبب برقراری اتصال میان آنها می‌شود. این قطعات از انواع مختلفی برخوردار هستند که در متن به مهمترین آنها اشاره کردیم. جوشکاران باید با در نظر گرفتن شرایط و نوع جوشکاری، از بهترین و مناسبترین نوع سیم جوش استفاده کنند تا به جوش‌های با کیفیت و بادوامی دست پیدا کنند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x