پودرهای جوشکاری مواد معدنی هستند که در جوشکاری زیر پودری کاربرد دارند. این مواد از وظایفی همچون تشکیل پوشش سرباره، رسانایی طول قوس و اکسیژن زدایی از مذاب برخوردار هستند. با ورود پودرهای جوشکاری، تحول عظیمی در صنعت جوشکاری به وجود آمد و استقامت و استحکام جوشها بیشتر تضمین شد. در این میان پودر جوشکاری UNIVERSAL بیشترین تحول را در این صنعت از آن خود کرد. در ادامه به بررسی بیشتر این پودر جوشکاری پرداخته و با کاربردهای آن به خوبی آشنا خواهیم شد.
تاریخچه استفاده از پودرهای جوشکاری
در اواسط دهه 1930 میلادی، جوشکاران شاهد پیشرفت جوش زیر پودری بودند. در ابتدا پودرهای جوشکاری حاوی ترکیباتی چون ترکیبات سیلیکاتی بودند که عمده آنها را آلومینا سیلیکات منیزیم، کلسیم و منگنز تشکیل میداد. با استفاده از این پودرها، نتیجه جوشکاری به شکل بهتری در آمد و جوش به شکل تقویت شدهای ظاهر شد. پودرهای جوش زیر پودری به دستههای پودرهای ترکیب شده، پودرهای چسبیده شده و پودرهای آگلومره قابل تقسیم هستند. هر یک از این پودرها مزایا و کاربردهای خاص خود را دارند. در رابطه با منابع تغذیه جوش زیر پودری هم میتوان به ترانسفورماتورهای با خروجی جریان متناوب AC و رکتی فایر و موتور ژنراتور با خروجی جریان مستقیم DC اشاره کرد.
- پودرهای ترکیب شده: برای ساخت چنین پودرهای جوش زیر پودری، باید در ابتدا اجزا را به شکل خشک با هم مخلوط کرده و سپس در یک کوره الکتریکی ذوب کرد. پس از آن با پاشش آب سرد یا ریختن روی صفحه سرد، اجزا به نقطه انجماد میرسند. از مزایای این پودرها میتوان به مناسب بودن برای جوشکاری با بیشترین سرعت، توزیع ترکیب شیمیایی یکنواخت و رطوبتگیر نبودنشان اشاره کرد.
- پودرهای چسبیده شده: در این پودرها مواد خام تا اندازه مشخصی آسیاب شده و سپس به شکل خشک با هم مخلوط میشوند. پس از آن با افزودن سیلیکات پتاسیم یا سیلیکات سدیم، این مواد به هم میچسبند. ماده حاصل شده که به شکل گلوله میباشد، در دمای پایین خشک شده و به صورت مکانیکی مورد خرد شدگی و دانه بندی قرار میگیرد. در رابطه با مزایای این پودرها هم میتوان به دمای تولید پایین، چگالی پایینتر و جداسازی راحت سرباره جوش اشاره کرد.
- پودرهای آگلومره: روش تولید این نوع پودرها به روش تولید پودرهای چسبیده شباهت زیادی دارد. با این تفاوت که در تولید پودرهای آگلومره، از یک الک سرامیکی استفاده میشود.
پودر جوشکاری و انواع آن
پودرهای جوشکاری از نظر شکل ظاهری، تحت تاثیر عواملی چون عناصر شیمیایی موجود در دانههای پودر هستند. این پودرها انواع مختلفی دارند و نمیتوان برای هر جوشی از یک نوع پودر خاص استفاده کرد بلکه کاربردهای پودر جوشکاری بر اساس نوع آن متفاوت است. در رابطه با انواع پودر جوشکاری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پودر جوشکاری اسیدی
- پودر جوشکاری قلیایی
- پودر جوشکاری معمولی
حال برای اینکه بتوان بهترین پودر جوشکاری را انتخاب و خریداری کرد، باید به یک سری از نکات توجه شود. در این رابطه هم به چند نکته زیر اشاره میکنیم:
- در ابتدا باید توجه شود که پودر جوشکاری متناسب با نوع جوشکاری باشد.
- پودر جوشکاری بهتر است با هر دو جریان مستقیم و متناوب قابلیت جوشکاری داشته باشد.
- برای انتخاب پودر جوشکاری بهتر است به سراغ گزینههایی رفت که برای جوشکاری در محل رنگ شده و یا زنگ زده هم مناسب هستند.
- و در نهایت برای خرید پودر جوشکاری باید به میزان بارگزاری در جوش دو قطعه به هم توجه کرد.
پودر جوشکاری در جوشکاری زیر پودری
جوشکاری زیر پودری SAW یکی از انواع روشهای جوشکاری قوس الکتریکی است که در آن گرمای لازم برای جوش، توسط یک یا چند قوس بین فلز پوشش نشده، یک یا چند الکترود مصرفی و قطعه کار تامین میگردد. جوشکاری زیر پودری از بهترین روشهای موجود برای جوش و اتصال دو قطعه فلزی به هم است. معمولا در این روش جوشکاری، عملیات به صورت اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک انجام میشود. عمل حفاظت از حوضچه مذاب در آن هم به وسیله پودر جوشکاری صورت میگیرد. بنابراین نقش پودر جوشکاری در جوشکاری زیر پودری بسیار مهم است و باید به نوع آن توجه زیادی شود.
خصوصیات و کاربردهای انواع پودر جوشکاری
به طور کلی در رابطه با خصوصیات و کاربردهای پودر جوشکاری میتوان به چند مورد اشاره کرد:
- این مواد از توانایی بالایی در برابر تحمل سختی و فشارهای زیاد برخوردار هستند.
- در اغلب پودرهای جوشکاری میتوان سرباره را به راحتی جدا کرد.
- استفاده از پودر جوشکاری سبب افزایش سرعت در جوشکاری شده و روند کار را بهبود میبخشد.
پودر جوشکاری UNIVERSAL چیست؟
همانطور که اشاره کردیم پودرهای جوشکاری تحول زیادی را در صنعت جوش ایجاد کردند. زمانی که جوشکاری با استفاده از این پودرها انجام میشود، پودرها به خوبی داخل فلز محل جوش ذوب و سفت میشوند و یک جوش کاملا یکدست و یکنواخت را ایجاد میکنند. پودرهای جوشکاری در انواع متفاوتی در بازار موجود هستند و هر یک دارای خصوصیات و کاربردهای به خصوصی میباشند. یکی از پرکاربردترین پودرهای جوشکاری، پودر UNIVERSAL است. این پودر از خواص زیادی برخوردار است و در شرایط متفاوتی قابل استفاده میباشد.
ویژگیها و کاربردهای پودر جوشکاری UNIVERSAL
پودر جوشکاری UNIVERSAL به دلیل مزایا و ویژگیهای منحصر به فرد خود از پرکاربردترین انواع پودر جوشکاری محسوب میشود. به همین دلیل در این بخش، به ویژگیها و کاربردهای پودر جوشکاری UNIVERSAL اشاره میکنیم تا با آن بیشتر آشنا شوید.
پودر جوشکاری یونیورسال میتواند مقدار زیادی از سیلیسیوم موجود در فلز محل جوش و حتی منگنز را به خود جذب کند. این پودر جوشکاری در بسیاری از جوشکاریها سبب افزایش سرعت کار شده و شرایط جوشکاری را بهبود میبخشد. از کاربردهای پودر جوشکاری UNIVERSAL میتوان به زمانی اشاره کرد که قرار است میزان سختی و چقرمگی محل جوش زیاد شود. به ویژه اگر سیم جوش مورد استفاده در این حالت دارای عنصر مولیبدن باشد، چسبندگی آن بیشتر خواهد شد. از دیگر کاربردهای پودر جوشکاری UNIVERSAL باید به جوشکاری فولادهای عمومی ساختمانی، فولادهای لوله سازی، فولادهای دانه ریز و فولادهای مخازن تحت فشار اشاره کرد. باید اشاره شود که اگر پودر جوشکاری UNIVERSAL دچار نم و رطوبت شد، باید آن را در دمای 300 الی 350 درجه سانتی گراد قرار داده تا به خوبی خشک شود و مجددا قابل استفاده گردد.
از دیگر نکاتی که در رابطه با استفاده از پودر جوشکاری یونیورسال باید در نظر داشته باشید این است که اگر بخواهید با استفاده از این ماده شاهد چسبندگی و استحکام بیشتری باشید، بهتر است از سیم جوشهایی در جوشکاری استفاده نمایید که ترکیبات آن با این پودر جوشکاری به خوبی ادغام شود. این موضوع باعث میشود تا جوش نهایی هم از نظر زیبایی و هم از نظر استحکام بسیار مورد توجه قرار بگیرد.
همچنین از کاربردهای پودر جوشکاری UNIVERSAL میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- • معمولا از پودر جوشکاری UNIVERSAL برای جوشهای گوشهای یا لوله به لوله استفاده میشود.
- از این پودر در فولادهای عمومی ساختمان سازی نیز استفاده زیادی میگردد. همچنین استفاده از آن در لوله سازی و دیگ سازی نیز بسیار پرکاربرد است.
- از دیگر کاربردهای پودر جوشکاری UNIVERSAL میتوان به فولادهای مخازن تحت فشار و فولادهای لوله سازی اشاره کرد.
مزایای استفاده از پودر جوشکاری UNIVERSAL
پودر جوشکاری UNIVERSAL مزایای زیادی دارد و استفاده از آن باعث رسیدن به شرایط خوبی در جوشکاری میشود. یکی از مهمترین مزایای پودر جوشکاری UNIVERSAL این است که میتوان سرباره را پس از اتمام جوش به راحتی جدا کرد. از آنجایی که سربارههای حاصل از جوش مشکلاتی را ایجاد میکنند، معمولا پس از پایان عملیات جوشکاری برای برداشتنشان اقدام میشود. این عملیات پس از جوشکاری با پودر جوشکاری UNIVERSAL به راحتی صورت میگیرد. از دیگر مزایای این پودر میتوان به قابل استفاده بودن در درجه حرارتهای بالا و جوشکاری تک سیمه و چند سیمه اشاره کرد. محافظت بالای این پودر جوشکاری سبب افزایش کیفیت جوش شده که این موضوع برای جوشکاریهای حساس از اهمیت بیشتری برخوردار است. بنابراین با توجه به مزایا و ویژگیهای زیاد پودر جوشکاری UNIVERSAL، شاهد استفاده زیاد از آن در صنعت جوشکاری هستیم.
نقطه ذوب و نرخ ذوب در پودرهای جوشکاری
بهترین پودر جوشکاری باید در دماهای بالا به خوبی سیال باشد و یک لایه روان و محافظ را روی فلز جوش ایجاد کند و آن را از اکسیداسیون محافظت نماید. با این حال این ماده باید در دمای اتاق ترد باشد و به آسانی از روی جوش جدا گردد. نقطه ذوب و چگالی فلاکس هم باید کمتر از فلز جوش باشد تا گازهای تولید شده بین فلز و سرباره بتوانند وارد آن شوند. برای همین حد بالایی دامنه ذوب پودر جوش، حدود 1300 درجه سلسیوس تخمین زده شده است.
جمع بندی
در این مطلب با یکی از پرکاربردترین پودرهای جوشکاری، یعنی UNIVERSAL آشنا شدیم. پودر جوشکاری UNIVERSAL از کاربردهای زیادی برخوردار است و به جوشکار در رسیدن به سختی و چقرمگی بیشتر محل جوش کمک میکند. این پودرها بیشتر در جوشکاری فولادهای عمومی ساختمان و مخازن تحت فشار کاربرد دارند و میتوانند در شرایط مختلفی مورد استفاده قرار بگیرند. برای اطلاع از قیمت خرید پودر جوشکاری UNIVERSAL و یا هرگونه اطلاعات دیگر در رابطه با آن، میتوانید با کارشناسان پاشا جوش صنعت تماس حاصل فرمایید.