جوشکاری یکی از فرایندهای بسیار مهم است که از آن برای اتصال قطعات فلزی و غیر فلزی استفاده میشود. این فرایند به روشهای گوناگونی انجام میشود که یکی از این روشها، جوشکاری هواگاز نام دارد. جوشکاری هواگاز یا جوشکاری با هواگاز، یکی از قدیمیترین روشهای جوشکاری مبتنی بر حرارت است. از آنجایی که این روش از کاربرد وسیعی برخوردار است وبا سهولت زیادی انجام میشود، محبوبیت زیادی در میان برخی از جوشکاران پیدا کرده است. در ادامه مطلب با این روش از جوشکاری با هواگاز بیشتر آشنا میشویم و به مزایا و کاربردهای آن اشاره مینماییم.
جوشکاری هواگاز یکی از انواع فرایندهای جوشکاری بوده که انجام آن بسیار ساده است. برای همین جهت انجام آن نیاز به تخصص بالایی نبوده و افراد مبتدی نیز میتوانند از پس انجام آن برآیند. روش جوشکاری هواگاز به این صورت است که گازهای سوختنی با اکسیژن مخلوط میشوند تا یک شعله با دمای بالا ایجاد شود. شعله حاصل شده مستقیما با نقطه جوش تماس پیدا کرده و باعث ذوب آن میشود. در بخش ذوب شده هر یک از فلزات، یک ناحیه کوچک به نام حوضچه مذاب به وجود میآید. در ناحیه حوضچه مذاب، فلزات مذاب با هم ترکیب میشوند و پس از آنکه سرد شوند، یک اتصال قوی را به وجود میآورند. زمانی که جوشکاری به اتمام برسد، جوشکار باید شعله را خیلی آهسته از محل اتصال جدا کرده و کمی صبر کند تا بدون اکسیداسیون شروع به سفت شدن و مستحکم شدن نماید.
جوشکاری هواگاز یا با هواگاز، از روشهای بسیار محبوب جوشکاری است. محبوبیت این روش به خاطر مزایای زیادی است که دارد.. در این بخش به بررسی مزایای جوشکاری هواگاز میپردازیم.
با وجود مزایای زیادی که این روش جوشکاری دارد، اما عیب و ایراداتی نیز برای آن بیان شده است. جوشکاری هواگاز بهترین روش جوشکاری نبوده و مسلما با معایبی همراه است. در زیر به بررسی معایب جوشکاری هواگاز میپردازیم.
جوشکاری هواگاز جزو روشهای بسیار قدیمی است و در گذشته از آن استفاده زیادی میشده است. با اینکه امروزه نسبت به گذشته از این روش کمتر استفاده میشود، اما همچنان برای مواردی کاربرد داشته و مورد استفاده قرار میگیرد. دلایل محبوبیت این روش جوشکاری تا به امروز به خاطر هزینه کم، سهولت در انجام و قابلیت جابجایی آسان لوازم آن است. از کاربردهای جوشکاری با هواگاز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
برای انجام هر یک از روشهای جوشکاری نیاز به تجهیزات خاصی بوده که جوشکار باید آنها را به همراه داشته باشد. همانطور که گفتیم تجهیزات جوشکاری هواگاز، از حمل و جابجایی آسانی برخوردار هستند و به راحتی در هر شرایطی قابل استفاده میباشند. در اینجا به مهمترین و اصلیترین لوازم جوشکاری با هواگاز اشاره میکنیم.
مخزن گاز سوختنی از گازهایی چون هیدروژن، استیلن یا هر گاز قابل سوختنی دیگر برخوردار است. نوع گاز قابل احتراق، بستگی به جنس فلز پایه دارد. اما بیشتر در این روش جوشکاری، از گاز استیلن به عنوان گاز سوختنی استفاده میشود. مخازن این گاز همچون مخازن گاز اکسیژن، با فولاد مقاوم و مرغوبی ساخته میشوند. مخزن گاز استیلن، اغلب از گنجایش 40 لیتر برخوردار است که درون آن در حدود 6000 لیتر گاز جای میشود.
همانطور که گفته شد جوشکاری با هواگاز از ترکیب گاز سوختنی با اکسیژن صورت میگیرد. برای همین یکی دیگر از تجهیزات مهم جوشکاری با هواگاز، مخزن اکسیژن است. اکسیژن برای فرایند احتراق و سوخت لازم است و باید از نوع خالص آن استفاده شود. این اکسیژنها در داخل کپسولهایی از جنس فولاد مقاوم و یا در داخل سیلندر نگهداری میشوند. قابل ذکر است که از اکسیژن موجود در هوا نمیتوان برای این کار استفاده کرد؛ چرا که این اکسیژن قادر به افزایش دمای شعله تا حد مورد نیاز نمیباشد. ظرفیت کپسولهای اکسیژن خالص نیز در حدود 40 لیتر است که در آن 6000 لیتر اکسیژن فشرده شده قابل جایگیری است. ضخامت بدنه کپسول اکسیژن باید 9 میلیمتر باشد تا بتواند این حجم از اکسیژن فشرده شده را تحمل کند.
سومین وسیله مورد نیاز برای جوشکاری هواگاز، رگولاتور است. رگولاتور یا تنظیم کننده فشار، برای تنظیم کردن و همچنین کنترل فشار مخازن اکسیژن و گاز سوختنی استفاده میشود. رگولاتورها دارای دو فشارسنج هستند که یکی از آنها نشاندهنده فشار داخل کپسول و دیگری نشاندهنده فشار گاز خارج شده از آن است.
یکی دیگر از تجهیزات مهم جوشکاری با هواگاز، مشعل جوشکاری است. برای این که مشعل جوشکاری روشن شود، باید اکسیژن با گاز قابل احتراق از طریق شلنگ به سمت مشعل هدایت شوند و با هم مخلوط شوند. مخلوط شدن این گازها سبب ایجاد گاز قابل احتراق میشود. این گاز در نازل مشعل روشن شده و سبب ایجاد شعله در آن میشود. برای جوشکاری با هواگاز نیاز به دو شلنگ میباشد.
علاوه بر موارد اشاره شده، باید کلیه تجهیزات ایمنی نظیر عینک مخصوص جوشکاری هواگاز و همچنین دستکش مخصوص نیز تهیه شده و مورد استفاده قرار بگیرد.
همانطور که متوجه شدید این روش جوشکاری با شعلههای زیاد، گازهای قابل احتراق خطرناک، حرارت بالا و حتی تشعشعات مضر همراه است. برای همین توجه به نکات ایمنی برای آن ضروری بوده و باید مورد توجه جوشکار قرار بگیرد. پوشیدن لباس عایق مخصوص جوشکاری، دستکش چرمی مخصوص، استفاده از عینک جوشکاری مناسب و همچنین کفش و کلاه مخصوص جوشکاری از جمله نکات ایمنی در جوشکاری است که باید در جوشکاری هواگاز مورد توجه قرار بگیرد. علاوه بر این، باید در رابطه با نگهداری مواد مصرفی جوشکاری نیز نکات ایمنی رعایت شود. بر این اساس کپسولها باید به شکل عمودی و در یک مکان به دور از گرما، سرما و تابش مستقیم خورشید قرار داده شوند. شیر کپسولهای اکسیژن و گاز سوختنی باید محکم باشد تا هیچ نشتی از آن صورت نگیرد. این کپسولها نباید در یک مکان انبار شوند و محل نگهداری آنها باید به طور دورهای بررسی شود تا هر خطر احتمالی به موقع رفع شود. در صورتی که هرگونه پوسیدگی و خرابی در مخازن، شلنگها و دیگر تجهیزات جوشکاری مشاهده کردید، باید خیلی سریع آنها را برطرف نمایید.
جوشکاری با هواگاز، یکی از روشهای جوشکاری قدیمی است که از ترکیب گاز سوختنی با اکسیژن خالص پدید میآید. ترکیب این گازها باعث ایجاد شعله با دمای بالا میشود. این روش جوشکاری بسیار ساده و کم هزینه است و با تجهیزات قابل حملی قابل اجرا است. برای همین جوشکاری با هواگاز به یکی از محبوبترین روشهای جوشکاری تبدیل شده است.
شرکت بازرگانی پاشا جوش صنعت با دو دهه تجربه در زمینه واردات و توزیع انواع مواد مصرفی جوشکاری با یاری از نیروی انسانی و تفکر خلاقانه در زمینه کاری خود قصد ارتقاء سطح کیفی محصولات موجود در کشور ایران را داد و در این راستا در تلاش برای واردات محصولات خاص وغیر تولیدی داخل کشور است.
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت مربوط به پاشاجوش صنعت می باشد.