پروفیل استیل چه کاربردی دارد؟

خلاصه ای از این محتوا:

پروفیل استیل از جمله مقاطع آهنی و فولادی است که کاربردهای زیادی در صنایع مختلف نظیر صنعت ساختمان‌سازی دارد. این […]

پروفیل استیل چه کاربردی دارد؟

پروفیل استیل از جمله مقاطع آهنی و فولادی است که کاربردهای زیادی در صنایع مختلف نظیر صنعت ساختمان‌سازی دارد. این پروفیل از محصولات فولادی ضد زنگ و از جنس استیل است و ویژگی‌های منحصربفردی دارد. وجود ویژگی‌های مختلف این پروفیل باعث شده تا از آن در صنعت غذایی، دارویی و آرایشی نیز استفاده زیادی شود. در ادامه به بررسی بیشتر این پروفیل پرداخته و با کاربردهای آن آشنا خواهیم شد.

پروفیل استیل چیست؟

پروفیل استیل یکی از مقاطع پرکاربرد در صنعت است که از ورق استیل و با استفاده از دستگاه‌های اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک ساخته می‌شود. همانطور که در ابتدای متن اشاره کردیم این پروفیل از فولاد ضد زنگ یا استنلس استیل تولید می‌شود. برای ساخت آن هم میتوان از گریدهای مختلف فولاد ضد زنگ استفاده کرد. اما پروفیل‌هایی که از گریدهای 304، 316 و 201 ساخته می‌شوند، بیشترین کاربرد را دارند. گریدهای 304 و 316 در دسته فولادهای ضد زنگ آستنیتی جای می‌گیرند. این فولادها از ترکیب کروم، آهن و نیکل ساخته می‌شوند و دارای ویژگی‌های خاصی همچون شکل‌پذیری بالا و غیر مغناطیسی بودن می‌باشند.

پروفیل استیل مقاومت بالایی در برابر اکسیداسیون دارد و در اندازه‌ها و وزن‌های مختلفی به بازار عرضه می‌شود. هر یک از آنها هم بسته به ساختار خود مصارف خاصی دارند. پروفیل‌هایی که از وزن بیشتری برخوردار هستند، با قیمت بالاتری به فروش می‌رسند. در واقع قیمت پروفیل استیل به وزن، ابعاد و گرید فولاد آن ارتباط زیادی دارد.

مشخصات و ویژگی‌های پروفیل استیل

 

مشخصات و ویژگی‌های پروفیل استیل

 

پروفیل استیل همچون هر پروفیل و مقطع آهنی دیگر، دارای یک سری خصوصیات منحصربفرد است. در این رابطه هم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • وجود آلیاژ کروم در ساختار این پروفیل، سبب ایجاد ساختار مستحکم و مقاوم آن در برابر خوردگی شده است.
  • این پروفیل‌ها از ظاهر جذاب و خوبی برخوردار هستند و در عین حال در برابر زنگ‌زدگی و حرارت از خود مقاومت زیادی نشان می‌دهند.
  • پروفیل استیل نسبت به پروفیل‌های آهنی عمر مفید بیشتری دارد و میتواند چندین سال بدون مشکل مورد استفاده قرار بگیرد.
  • پروفیل استیل قابل بازیافت است. با این حال به خاطر هزینه بالا ممکن است مورد استفاده مجدد کمتری قرار بگیرد.
  • استیل از مقاومت بالایی در برابر اکسیداسیون برخوردار است و به دلیل انعطاف‌پذیری بالا به راحتی قابل شکل‌دهی است.
  • این پروفیل‌ها در انواع و وزن‌های مختلفی ساخته می‌شوند و هر کدام با توجه به ساختار خود مصارف خاصی دارند.

نحوه ساخت پروفیل استیل

اگر برایتان سوال است که پروفیل استیل چگونه ساخته می‌شود، باید اشاره کنیم که این پروفیل همچون سایر پروفیل‌های فولادی به روش‌های مستقیم و غیر مستقیم قابل ساخت است. ماده اولیه آن در روش مستقیم، کویل ورق فولاد ضد زنگ است که گرید و سایز آن بر اساس نیاز انتخاب می‌شود. برای ساخت پروفیل استیل به روش مستقیم، در ابتدا کویل ورق بر روی خط تولید باز شده و در طول مورد نظر برش می‌خورد. سپس آن را به صورت شیت درآورده و این شیت به وسیله چند تیغه به طور همزمان برش می‌خورد. پس از آن به شکل چند نوار طولانی در می‌آید. در مرحله بعدی از دستگاه رول فرمینگ استفاده می‌شود و نوار وارد آن می‌شود. لبه‌های آن با عبور از تعدادی غلتک متفاوت، به هم نزدیک می‌شوند. پس از آن روی لبه‌های به هم نزدیک شده جوشکاری انجام می‌شود تا به شکل پروفیل مورد نظر درآیند.

برای تولید پروفیل استیل به روش غیر مستقیم هم باید اشاره کنیم که ماده اولیه برای این کار به جای کویل ورق، لوله استیل درزدار است. این لوله به وسیله دستگاه پرس به شکل قوطی پروفیل تغییر پیدا می‌کند. البته در حال حاضر در کشور تکنولوژی ساخت قوطی پروفیل وجود ندارد و بیشتر آنها از کشورهای دیگر وارد می‌شوند.

بررسی انواع پروفیل استیل

 

بررسی انواع پروفیل استیل

 

پروفیل استیل در انواع و گریدهای مختلفی موجود است که هر یک از آنها برای مصارف خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این بخش به بررسی مهمترین انواع پروفیل استیل و کاربرد هر یک از آنها می‌پردازیم:

1. پروفیل استیل 201

پروفیل استیل نوع 201 از خاصیت ضدزنگ برخوردار است و در ضخامت‌های 1 و 2 میلی متری تولید می‌شود. این پروفیل به پروفیل استیل 304 شباهت زیادی دارد. تنها تفاوتشان این است که پروفیل 201 نسبت به نوع 304، مقاومت کمتری در برابر زنگ‌زدگی دارد.

2. پروفیل استیل 304

همانطور که متوجه شدید پروفیل استیل 304 از فولادهای ضد زنگ آستنیتی محسوب می‌شود. برای همین این پروفیل جزو پرکاربردترین پروفیل‌های استیل است و از آن استفاده زیادی می‌شود. از ویژگی‌های مهم پروفیل استیل 304 باید به قابلیت فرم‌دهی، جوش‌پذیری بسیار بالا و همچنین ضد زنگ بودن اشاره کرد. این پروفیل استیل برای ساخت سازهای موسیقی، تولید تجهیزات پزشکی، لوازم آشپزخانه، فرآورده‌های غذایی و صنعت لبنی کاربرد زیادی دارد.

3. پروفیل استیل 316

نوع دیگر پروفیل استیل که از کاربرد زیادی برخوردار است، پروفیل استیل 316 است. این پروفیل هم در دسته فولادهای ضد زنگ آستنیتی قرار دارد و مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی و حرارت دارد. برای همین از پروفیل استیل 316 در صنایع غذایی، صنعت کاغذسازی، هوافضا و غیره استفاده زیادی می‌شود.

4. پروفیل استیل دکوراتیو

این نوع پروفیل استیل که تحت عنوان پروفیل استیل درزدار نیز شناخته می‌شود، با انواع مختلف فولاد ضد زنگ قابل ساخت است. همانطور که از نام آن مشخص است، بیشترین کاربرد آن برای تزئینات است. برای همین ورق استیل استفاده شده برای ساخت آن اغلب از ضخامت پایینی برخوردار است.

انواع پروفیل استیل از نظر شکل ظاهری

در یک دسته‌بندی دیگر پروفیل استیل را میتوان بر اساس شکل ظاهری به دو دسته کلی تقسیم کرد:

  • پروفیل استیل باز: پروفیل‌های این دسته از اضلاع باز نسبت به هم برخوردار هستند. پروفیل استیل باز در ضخامت‌های متفاوت و همچنین در مقاطع U و Z تولید شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • پروفیل استیل بسته: تفاوت پروفیل استیل بسته با نوع باز در این است که در این پروفیل‌ها اضلاع با هم زاویه‌های بسته تشکیل می‌دهند.این پروفیل نیز در ضخامت‌ها و اندازه‌های مختلفی تولید می‌شود. خوب است اشاره شود که پروفیل قوطی که یکی از پرکاربردترین پروفیل‌های استیل است، در این دسته‌بندی قرار می‌گیرد.

مهمترین کاربردهای پروفیل استیل

 

مهمترین کاربردهای پروفیل استیل

 

پروفیل استیل کاربردهای زیادی دارد. اگر بخواهیم مهمترین کاربرد این پروفیل را بیان کنیم، باید به اتصال دو قطعه به هم اشاره نماییم. در واقع این پروفیل همچون دیگر پروفیل‌ها اغلب برای پر کردن مرز بین دو قطعه مورد استفاده قرار می‌گیرد. علاوه بر این پروفیل استیل کاربردهای دیگری هم دارد که عبارتند از:

  • هر یک از پروفیل‌های استیل کاربرد خاص خود را دارند. برای مثال پروفیل‌های با اشکال مربع و مستطیل در مقاطع کوچک، در ساخت نرده‌های فلزی درب و پنجره، نرده‌کشی و کناره راه‌ پله‌ها کاربرد دارند.
  • از پروفیل استیل در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی استفاده زیادی می‌شود. در این صنایع نیاز به قوطی‌های فولادی است که همین موضوع باعث کاربرد زیاد پروفیل استیل در این صنعت شده است.
  • از دیگر کاربردهای پروفیل استیل باید به صنعت خودروسازی اشاره کرد. در این صنعت از پروفیل‌هایی که از اشکال قوطی مربع و مستطیل برخوردار هستند، استفاده زیادی می‌شود.
  • پروفیل استیل در ساخت سازه‌های صنعتی و تزئینی نیز کاربرد دارد. همچنین برای ساخت اسکلت‌های فلزی، میز و صندلی از آن استفاده می‌شود.

نحوه محاسبه وزن پروفیل استیل

یکی از عوامل موثر بر روی قیمت پروفیل استیل، وزن آن است. وزن پروفیل استیل با توجه به فاکتورهایی چون طول، عرض و ضخامت محاسبه می‌شود. فروشنده با توجه به این موارد وزن پروفیل را محاسبه کرده و قیمت پروفیل را اعلام می‌کند. از طرفی با محاسبه وزن پروفیل و مقایسه قیمت، میتوان از اصل بودن آن اطمینان حاصل کرد. وزن این پروفیل بر اساس فرمول‌ زیر محاسبه می‌شود.

  • وزن پروفیل استیل طولی برابر است با ضخامت * طول * عرض * چگالی آهن / 1000

قیمت پروفیل استیل چقدر است؟

همانطور که اشاره شد قیمت پروفیل استیل بستگی به وزن و ابعاد آن دارد. از طرفی بسیاری از پروفیل‌ها در کشور از نوع وارداتی هستند و نرخ ارز بر روی قیمت آنها تاثیرگذار است. برای همین پروفیل‌های وارداتی نسبت به پروفیل‌های معمولی و داخلی، از قیمت بالاتری برخوردار هستند. از طرفی قیمت پروفیل استیل همچون قیمت سایر پروفیل‌های ساختمانی به صورت کیلویی اعلام می‌شود. برای محاسبه قیمت یک شاخه از آن هم باید وزن یک متر از آن را به روش اشاره شده در بخش قبلی به دست آورده و سپس در طول پروفیل ضرب کرد. با ضرب عدد به دست آمده در قیمت یک کیلو، قیمت یک شاخه به دست می‌آید. حال برای اینکه بتوانید از کیفیت و استحکام پروفیل استیل اطمینان حاصل کنید، باید حتما آن را از مراکز معتبر خریداری نمایید.

جمع بندی

پروفیل استیل یکی از پرکاربردترین پروفیل‌های موجود در بازار است که در صنایع مختلفی از جمله صنعت ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. پروفیل استیل در انواع مختلفی وجود دارد که هر یک از آنها کاربرد به خصوصی دارند. از مهمترین کاربردهای پروفیل استیل باید به صنعت غذایی و دارویی، صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، خودروسازی و سازه‌های صنعتی و تزئینی اشاره کرد. از کاربردی‌ترین انواع پروفیل استیل هم میتوان به گریدهای 201، 304 و 316 اشاره کرد که در متن به خصوصیات و کاربردهای هر یک از آنها اشاره شد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x