نحوه عملکرد الکترود جوشکاری
یکی از ابزارهای مهم برای جوشکاری، الکترود می باشد. حتما میدانید جوشکاری بدون الکترود امکان پذیر نخواهد بود. زمانی که قصد داریم، عملیاتی مانند جوشکاری انجام دهیم، باید از یک قطعه فلزی یعنی الکترود برای انتقال جریان الکتریکی استفاده کنیم. اگر توجه کرده باشید زمانی که نوک الکترود با قطعه فلزی که باید بر روی آن عملیات جوشکاری شود، جریان الکتریکی را از نوک الکترود به فلز منتقل می شود. نحوه عملکرد الکترود جوشکاری چگونه است؟
آشنایی با الکترود جوشکاری
در پاسخ اینکه نحوه عملکرد الکترود جوشکاری چگونه است؟ باید بگوییم از ضروری ترین ابزار جوشکاری الکترود می باشد. ابتدا برای نحوه عملکرد الکترود باید کمی درباره الکترود بدانیم در گام اول باید جنس پوشش الکترود ها را بدانیم. جنس پوشش الکترود از آهک، سلولز، اکسید سدیم و آزبست می باشد. نکته دوم آن است که الکترود های مخصوص جوشکاری از دو بخش فلز تشکیل شده است که شامل یک الکترود هاد الکتریکی است که جهت تماس با بخش غیر فلزی از مدار استفاده کند.
انواع الکترود برای جوشکاری
یکی دیگر از راهکارها برای نحوه عملکرد الکترود جوشکاری چگونه است؟ آشنایی کامل با گونه های الکترود جوشکاری است. لازم به ذکر است که دو نوع الکترود وجود دارد که در زیر به طور کامل شرح داده شده است.
الکترودهای مصرفی
نحوه عملکرد الکترود جوشکاری چگونه است؟ باید بگوییم نحوه عملکرد الکترود به نوع آن بستگی دارد که نوع اول آن الکترودهای مصرفی است که دارای نقطه ذوب پایینی هستند. باید در جوشکاری با نوع اول از گازهای محافظ استفاده شود. با استفاده از موادی همچون فولاد ملایم و فولاد نیکل برای ساخت الکترودهای مصرفی استفاده می شود. یکی از عیب های این الکترود آن است که کاربرد صنعتی زیادی ندارد ولی نحوه استفاد و نگهداری آن راحت می باشد.
یکی دیگر از نکاتی که باید درباره نحوه عملکرد الکترود جوشکاری چگونه است؟ بدانید آن است که خود الکترود نوع اول به دو بخش تقسیم می شود که شامل موارد زیر است.
بدون روکش
به طور کلی فاقد پوشش هستند و اغلب بیشتر در مواردی استفاده می شود که نیازی به الکترود روکش دار نیست.
الکترود روکش دار
روکش های الکترود با توجه به ضریب پوششی که دارند دسته بندی یا طبقه بندی می شوند اگر بخواهیم به طور مختصر بگوییم الکترودهایی که پوشش سبک و با ضریب 1.25 هستند. این روکش سبب شده ناخالصی هایی مانند اکسیدها و فسفر ها را از بین برد و وجود این پوشش منجر به افزایش ثبات قوس هم هم می گردد. از دیگر الکترودها که پوشش ضخیمی دارند و ضریب پوششی آنه بین 1.6 تا 2.2 است. معمولا این الکترودها پوشش آنها ترکیب مناسبی دارند که به سه دسته تقسیم بندی می شود که شامل پوشش سلولز، پوشش مواد معدنی و دسته سوم ترکیبی از سلولز و مواد معدنی می باشد.
الکترود های مصرف نشدنی
نام دیگر این الکترود در جوشکاری به الکترود نسوز معروف است برای نحوه عملکرد الکترود جوشکاری چگونه است؟ باید گفت در الکترود مصرف نشدنی در هنگام جوشکاری این نوع الکترود ذوب یا مصرف نمی شود ولی فرایند تبخیر و اکسیداسیون در زمان جوشکاری رخ می دهد که باعث کاسته شدن از طول الکترود می شود.
مشخصات الکترود های غیر قابل مصرف
برای استفاده از این نوع الکترودها حتما باید از گازهای محافظ استفاده شود. یکی از دلایلی که لازم است از گازها استفاده شود جهت محافظت از محل جوشکاری در برابر اکسیژن است.
خرید اینترنتی الکترود جوشکاری با کیفیت بالا
حتما می دانید خرید اینترنتی از چند نظر برای شما مفید است در مرحله اول اینکه وقت شما گرفته نمی شود و مزیت دوم آن هزینه کم آن است. شرکت هایی نظیر پاشا جوش بهترین مارک الکترود جوشکاری ایرانی با بهترین کیفیت را تولید و به بازار عرضه می کند. زمانی که قصد خرید الکترود جوشکاری را دارید باید حتما به کیفیت محصول توجه لازم را داشته باشید و در مرحله بعدی باید به گارانتی و خدمات پس از فروش محصول دقت داشته باشید.
نقش روپوش در نحوه عملکرد الکترود جوشکاری
- قابلیت پل زنی
- تمیز شدن ظاهر جوشکاری
- افزودن عناصر آلیاژی به جوش
انجام فرآیند جوشکاری با گاز
حتما با نکاتی که در مقاله درباره جوشکاری با نحوه جوشکاری الکترود بیان شد متوجه شدید که باید در هنگام جوشکاری از گاز های محافظتی استفاده شود گازهایی مانند استیلن یا پروپان بسیار برای ذوب شدن مورد استفاده قرار می گیرند.
انواع روکش الکترودهای جوشکاری
الکترودهای جوشکاری را بر اساس نوع پوشش میتوان به دستههای زیر تقسیم کرد:
الکترود با پوشش سلولزی
این دسته از الکترودها دارای پوششی هستند که عمده آن از جنس سلولز است. سطح جوش این الکترودها خشن و ناهموار است و به دلیل نم گیر بودن، امکان فاسد شدن ماده سلولز در آنها وجود دارد. برای همین است که الکترودهای دارای پوشش سلولز را باید در جعبههای مخصوصی نگهداری کرد که امکان نفوذ رطوبت در آنها بسیار پایین باشد. باید اشاره شود که امکان خشک کردن این الکترودها به دلیل سوختن پوشش سلولزی وجود ندارد. از این رو باید به شرایط نگهداری از آنها و عدم نفوذ رطوبت توجه زیادی شود. از جمله کاربردهای الکترود با پوشش سلولزی میتوان به جوشکاری پاس ریشه اتصالات اشاره کرد. همچنین این الکترودها به دلیل سرعت منجمد شدن مذاب جوش، در جوشکاریهای سرازیر قابل استفاده هستند.
الکترود روتیلی
در ترکیبات این دسته از الکترودها علاوه بر روتیل مواد دیگری مانند سدیم و پتاسیم نیز وجود دارد. ترکیبات موجود باعث شده تا قوس حاصل از آن آرام باشد و میزان پاشش به حداقل خود برسد. با این حال میزان عمق نفوذ الکترود روتیلی نسبت به الکترود سلولزی کمتر است. این الکتروها نسبت به رطوبت حساسیتی ندارند و از این حیث قابل توجه میباشند. همچنین نحوه کار با آن آسان است و میتوان سرباره یا گل جوش را به راحتی جدا کرد. از دیگر مزایای الکترود روتیلی این است که با هر دو جریان برق AC و DC قابل استفاده است و برای جوشکاری در تمام حالات مناسب میباشد.
الکترود با پوشش اسیدی
الکترود با پوشش اسیدی دارای یک پوشش ضخیم است که در ترکیبات آن موادی چون کربنات منگنز، سیلیسیم و سیلیکات آهن وجود دارد. چنین ترکیباتی باعث شده تا سرباره حاصل از جوش این الکترود، دارای خواص اسیدی باشند. از طرف دیگر پوشش ضخیم باعث شده تا در هنگام فرآیند جوشکاری میزان حجم سرباره یا گل جوش آن زیاد باشد. ظاهر جوش ایجاد شده با این الکترود بسیار مناسب است و سرباره هم به راحتی از آن جدا میشود. از خصوصیات الکترود با پوشش اسیدی باید به عمق نفوذ کم آن اشاره کرد.
الکترود با پوشش قلیایی یا بازی
از دیگر انواع الکترود باید به الکترودهای دارای پوشش قلیایی اشاره کرد که بخش زیادی از روکش آن با کربنات کلسیم و فلورید کلسیم تشکیل شده است. این الکترودها دارای مزایایی نسبت به برخی از انواع الکترود هستند که از میان آنها میتوان به ایجاد جوش با کیفیت بالا، پوشش مناسب و کیفیت مطلوب اشاره کرد. از آنجایی که در الکترود با روکش قلیایی مواد سلولزی وجود ندارد، جوشهای حاصل از آن دارای حداقل هیدروژن در جوش هستند. برای همین به آنها الکترودهای کم هیدروژن هم گفته میشود. از کاربردهای الکترود با پوشش قلیایی هم میتوان به جوشکاری فولادهای کم آلیاژ که به ترک زیر خط جوش و منطقه مجاور حساس هستند و جوشکاریهای فولاد ضخیم که از درصد کربن بالایی برخوردار میباشند، اشاره کرد. همچنین باید اشاره شود که این الکترودها به دلیل مقاومت زیادی که در برابر ضربات دارند، برای تمام موقعیتهای جوشکاری به جز سرازیر قابل استفاده هستند.
نتیجه گیری
برای نحوه عملکرد الکترود باید بگوییم که قبل از عملیات جوشکاری باید انواع الکترودها را بشناسیم که در کل به دو دسته تقسیم می شوند که شامل الکترود مصرف شدنی و غیر مصرف شدنی می باشند و هر کدام کارکرد خاص خود را دارند.