استنلس استیل جزو آلیاژهای بسیار پرکاربرد است و خواص و ویژگیهای متعددی دارد. یکی از مهمترین ویژگیهای استنلس استیل که افراد زیادی از آن بیاطلاع هستند، قابل بازیافت بودن آن است. این ماده قابلیت بازیافت دارد و میتواند مجددا در تولید و صنعت مورد استفاده قرار بگیرد. برای همین استفاده از آن سبب صرفهجویی زیادی در هزینهها شده و آسیب کمتری را به محیط زیست وارد مینماید. در ادامه با نحوه بازیافت استنلس استیل آشنا شده و به مزایای بازیافت آن اشاره خواهیم داشت.
استنلس استیل و خواص آن
استنلس استیل جزو آلیاژهایی است که پایه آن از آهن است و کمتر از 2 درصد کربن دارد. بسته به نوع و مقدار عناصر تشکیل دهنده آلیاژ، خواص مکانیکی استنلس استیل نظیر میزان سختی و شکلپذیری آن مشخص میگردد. برخی از عناصر موجود در این آلیاژ هم منجر به یک سری خواص منحصربفرد در آلیاژ شدهاند. برای مثال عنصر کروم سبب ضد زنگ شدن استنلس استیل شده و آن را نسبت به خوردگیهای مختلف مقاوم مینماید. زمانی که استیل از حداقل کروم 10.5 درصد برخوردار باشد، پس از ترکیب با اکسیژن هوا به تشکیل اکسید کروم پرداخته و یک لایه محافظ بر روی آن ایجاد مینماید. این لایه با چشم قابل دیدن نبوده و تنها از آلیاژ نسبت به خوردگی و زنگزدگی محافظت مینماید. هر چقدر میزان کروم موجود در آلیاژ بیشتر باشد، خاصیت ضد زنگ بودن آن نیز افزایش پیدا میکند. برای همین است که استنلس استیل از کاربردهای زیادی در صنایع مختلف برخوردار است و جزو آلیاژهای پرمصرف محسوب میشود.
4 دلیل برای استفاده از استنلس استیل
- طول عمر بالا: استنلس استیل جزو آلیاژهای بسیار با دوام است و طول عمر زیادی دارد. دلیل مقاومت و طول عمر بالای استنلس استیل به خاطر مقاوم بودن نسبت به زنگزدگی و خوردگی است. این آلیاژ به دلیل ترکیبات خاص خود نسبت به انواع خوردگی مقاوم بوده و میتواند از خود مقاومت زیادی نشان دهد. همین موضوع باعث شده تا زیبایی بصری خود را برای مدتها به همان شکل حفظ نماید.
- مقاومت بالا نسبت به گرما: استنلس استیل علاوه بر ضد زنگ بودن، از مقاومت زیادی نسبت به گرما و حرارت برخوردار است. این ماده مقاومت بالایی نسبت به درجه حرارتهای بالا از خود نشان داده و به هیچ وجه دچار آسیب نمیشود. از سوی دیگر تحمل این ماده نسبت به شکستن و خرد شدن نیز بسیار بالا است. برای همین جهت تولید محصولات مختلفی بسیار مناسب است.
- بهداشتی بودن: از آنجایی که استنلس استیل متخلخل نبوده و فضایی برای تجمع و رشد باکتری و میکروب ندارد، یک ماده بهداشتی محسوب میشود. به طوری که سازمان جهانی بهداشت و مواد غذایی این ماده را تایید کرده است و استفاده از آن جهت تولیدات صنایع مختلف را بدون مشکل عنوان کرده است.
- عدم تاثیر بر روی طعم و کیفیت مواد غذایی: استنلس استیل جزو مواد کاربردی جهت ساخت ظروف پخت و پز است. این ظروف در حین پخت و پز و استفاده از ادویههای مختلف، وارد هیچ واکنشی نشده و با آنها ترکیب نمیشوند. برای همین بر روی طعم و کیفیت مواد غذایی تاثیری نمیگذارند.
دلیل قابل بازیافت بودن استنلس استیل
همانطور که در ابتدای متن اشاره کردیم، استنلس استیل یک آلیاژ قابل بازیافت است. در این آلیاژ موادی همچون آهن، نیکل، مولیبدن و کروم وجود دارد که هر کدام سبب ایجاد خواص خاصی در آن شدهاند. این آلیاژها میتوانند بدون کاهش و افت عملکرد و خواص از یک محصول به محصول دیگر تبدیل شده و مجددا مورد استفاده قرار بگیرند. در این زمینه هیچ محدودیتی وجود نداشته و استنلس استیل قابل استفاده برای چندین مرتبه متوالی است. پس استنلس استیل یک آلیاژ قابل بازیافت بوده و میتوان از ضایعات آن مجددا استفاده کرد.
اهمیت بازیافت استنلس استیل و استفاده مجدد از آن
استنلس استیل جزو آلیاژهایی است که در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله کاربردهای این ماده میتوان به صنعت لولهسازی و اتصالات اشاره کرد. همچنین از استنلس استیل در صنایع دیگری نظیر صنعت خودروسازی، صنعت بهداشتی، صنعت داروسازی، صنعت ساختمانسازی و صنعت غذایی نیز استفاده زیادی میشود. دلیل کاربرد زیاد این ماده هم به خاطر خواص مکانیکی خاص آن از جمله مقاومت به انواع خوردگی، استحکام و طول عمر بالا است. این موارد تنها ویژگیهای مثبت استنلس استیل نیستند. همانطور که متوجه شدیم این ماده جزو مواد قابل بازیافت است و میتواند برای چندین بار به چرخه تولید بازگشته و مورد استفاده قرار بگیرد. قابلیت بازیافت استنلس استیل باعث شده تا در هزینههای تولید نیز صرفهجویی زیادی شود و جنبه اقتصادی داشته باشد. با این حال باید دقت شود که محصولات تولید شده با استنلس استیلهای بازیافتی، به شرط رعایت نکات فنی و تفکیک انواع آلیاژ استیل از کیفیت بالایی برخوردار میشوند. با توجه به این مورد دیگر جای نگرانی وجود نداشته و میتوان محصولات باکیفیتی را از طریق آنها روانه بازار کرد.
نحوه بازیافت استنلس استیل به چه صورت است؟
ضایعات حاصل از استیل به دو دسته قابل تقسیم هستند. دسته اول شامل ضایعاتی هستند که از بازیافت محصولات فرسوده به دست میآیند. ضایعات بازیافتی که حاصل از محصولات نهایی و فرسوده همچون قطعات سازهای، مخازن شیمیایی و دیگر تجهیزات هستند، از تخریب این موارد به دست میآیند. دسته دوم هم شامل ضایعات صنعتی حاصل از دور ریزهای تولید دیگر محصولات هستند. از جمله آنها هم میتوان به لولههای استیل بریده شده، تکههای باقی مانده از برش ورقات استیل و غیره اشاره کرد. در صورتی که بتوان حجم بالایی از این ضایعات صنعتی را جمعآوری کرد، بازیافت استنلس استیل بسیار مقرون به صرفه میشود.
مزایای بازیافت استنلس استیل چیست؟
بازیافت استنلس استیل از مزایای زیادی برخوردار است. یکی از مزایای این کار این است که سبب کاهش هزینههای تولید محصولات و تجهیزات جدید میشود و در سرمایه افراد صرفهجویی زیادی مینماید. زمانی که ضایعات استیل مورد جمعآوری قرار میگیرند، در ابتدا ذوب شده و سپس به شمشهای کوچکی تبدیل میشوند. پس از آن این شمشها یا قطعات کوچک، برای تولید قطعات جدید استفاده میگردند. از سوی دیگر میتوان با بازیافت استنلس استیل بسیاری از نیازهای صنعتی خود را نیز برطرف کرد.
علاوه بر این بازیافت یک راه موثر برای جلوگیری از آسیبهای زیست محیطی است. با این کار میتوان منجر به کاهش مصرف منابع طبیعی شده و آسیب کمتری را به محیط زیست وارد کرد. در رابطه با بازیافت استنلس استیل هم به همین صورت است و این کار میتواند به حفظ محیط زیست و بسیاری از منابع کمک نماید. طبق یکی از آزمایشات صورت گرفته در سال 2019 مشخص شده است که استفاده از استنلس استیل بازیافت شده در سالهای اخیر به 60 درصد مصرف کل استیل در دنیا رسیده است. همین موضوع اهمیت بازیافت استنلس استیل و کاربرد آن را نشان میدهد. در دسترس بودن ضایعات استیل به معنای آلودگی کمتر، کاهش نیاز به انرژی و منابع طبیعی و هزینه پایینتر است. از این رو بازیافت استنلس استیل هم برای تولیدکنندگان و هم مصرف کنندگان عملی مفید واقع میشود.
هزینه استیل بازیافت شده
هزینه خرید ضایعات استیل به قیمت روز استنلس استیل موجود در بازار بستگی دارد. موارد زیادی بر روی قیمتگذاری این آلیاژ موثر هستند که از جمله آنها باید به میزان تقاضای صنعتی جهت خرید استیل بازیافت شده، شرایط ضایعات صنعتی و همچنین نوع آلیاژ موجود در ضایعات استیل اشاره کرد. با اینکه هزینه این مواد زیاد است، اما همچنان مورد تقاضا هستند و افراد زیادی به سراغ خرید استنلس استیل بازیافتی میروند.
لازم به اشاره است که استیل جزو مواد بسیار مقاوم است و طول عمر زیادی دارد. برای همین ضایعات آن هم طول عمر و ماندگاری زیادی داشته و میتوانند برای چندین بار مورد استفاده قرار بگیرند. حتی پس از اوراق باز هم میتوانند تا چندین دهه عملکرد خوبی از خود نشان دهند.از این رو بازیافت ضایعات استیل کاملا به صرفه بوده و نیازی به نگرانی در این زمینه ندارد.
روند بازیافت استیل
بازیافت استنلس استیل دارای فرآیند خاصی بوده و نیاز به طی کردن چندین مرحله دارد. در طول روند بازیافت استنلس استیل، در ابتدا ضایعات استیل از نظر نوع آلیاژ مورد تفکیک قرار گرفته و به قطعات یا شمشهای کوچک تقسیم میشوند. پس از آن این قطعات در کورههای مخصوص ذوب شده و با یکدیگر ترکیب میشوند. از سوی دیگر ممکن است بر حسب نیاز آلیاژهای مختلفی از استیل با هم ترکیب شوند تا محصول نهایی مورد نظر تولید گردد. در ادامه فرآیند بازیافت استنلس استیل، متریال ذوب شده وارد قالبهای مخصوصی میشوند تا به شکلهای مختلفی درآیند. نکتهای که در این رابطه وجود دارد این است که در زمان ذوب استیل باید شرایط دمایی و فشار مورد توجه قرار بگیرد و با دقت بالایی تنظیم شوند. این کار نیاز به تجهیزات پیشرفته و دقیق دارد و حتما باید توسط افراد متخصص انجام شود.
جمع بندی
همانطور که متوجه شدیم استنلس استیل جزو آلیاژهای قابل بازیافت است و میتواند برای چندین بار مورد بازیافت و استفاده مجدد قرار بگیرد. بازیافت استنلس استیل جنبه اقتصادی داشته و میتواند در هزینههای افراد صرفهجویی زیادی نماید. از سوی دیگر با بازیافت استیل میتوان از آسیب به محیط زیست جلوگیری کرده و به حفظ منابع طبیعی کمک بیشتری کرد.